Το να κατακτήσει κανείς την κορυφή του Έβερεστ, του υψηλότερου βουνού του κόσμου, είναι μεγάλο κατόρθωμα και, για πολλούς, όνειρο ζωής. Με «πρωτεργάτες» τους Edmund Hillary και Sherpa Tenzing Norgay, οι οποίοι ανέβηκαν πρώτοι στην κορυφή των 8.848 μέτρων στις 29 Μαΐου 1953, χιλιάδες άνθρωποι κάνουν το επίπονο ταξίδι κάθε χρόνο για να επιτύχουν αυτό το ακατόρθωτο όνειρο.

Ωστόσο, τα πλάνα από το Έβερεστ που δημοσιεύουν όσοι τολμούν αυτό το ταξίδι, είναι αποκαρδιωτικά. Το Έβερεστ μοιάζει να έχει μετατραπεί από το υψηλότερο βουνό του κόσμου, «στον υψηλότερο σκουπιδότοπο του κόσμου». Ένα βίντεο στο Twitter δείχνει την τωρινή κατάσταση του χιονισμένου βουνού, το οποίο οι επισκέπτες κατάφεραν να αφήσουν ένα όχι καλό αποτύπωμα.

«Απογοητευτικό να βλέπεις τη συσσώρευση σκουπιδιών στην κατασκήνωση IV στο όρος #Everest (8848,86 μ.). Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με αμεσότητα και αφοσίωση. Ας απαιτήσουμε αυστηρότερους κανονισμούς, επιβολή καθαρών πρακτικών αναρρίχησης και αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων», γράφει στη λεζάντα του βίντεο το Everest Today, ένας λογαριασμός αφιερωμένος στην αναρρίχηση στο Έβερεστ.

Τα σκουπίδια κατακλύζουν ακόμα και το υψηλότερο βουνό του κόσμου

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του National Geographic, κάθε ορειβάτης στο Έβερεστ παράγει περίπου οκτώ κιλά αποβλήτων, στα οποία συγκαταλέγονται δοχεία τροφίμων, άδειες φιάλες οξυγόνου, ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα. Οι εξαντλημένοι ορειβάτες που παλεύουν να αναπνεύσουν και συχνά έχουν ναυτία, αφήνουν πίσω τους τις βαριές σκηνές τους, αντί να προσπαθήσουν να τις μεταφέρουν προς τα κάτω.

Το 2017, ορειβάτες στο Νεπάλ απομάκρυναν σχεδόν 25 τόνους σκουπιδιών και 15 τόνους ανθρώπινων αποβλήτων, το ισοδύναμο τριών διώροφων λεωφορείων, σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου Ρύπανσης Sagarmatha (SPCC).

Αυτή τη σεζόν, η ποσότητα θα είναι μεγαλύτερη, αλλά θα συνεχίσει να είναι μόνο ένα κλάσμα των σκουπιδιών που εγκαταλείπονται σε αυτό το εμβληματικό βουνό, επισημαίνει η SPCC. Προφανώς, πολλοί ορειβάτες επιλέγουν να πληρώσουν πρόστιμο και όχι να απομακρύνουν όλα τα σκουπίδια τους.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 5.400 κιλά ανθρώπινων αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο από τις κατασκηνώσεις του Έβερεστ, κυρίως λόγω της επικράτησης εντερικών προβλημάτων μεταξύ των επισκεπτών. Οι τρέχουσες μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων δεν είναι απολύτως αποτελεσματικές από την παροχή νερού, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης του νερού, σύμφωνα με το groundreport.in.