Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Νορβηγίας, επειδή κοντά στις ακτές έχει εμφανιστεί μια λευκή φάλαινα που είναι ιδιαίτερα φιλική προς τους ανθρώπους και εικάζεται πως έχει εκπαιδευτεί ως «κατάσκοπος» από τον στρατό της Ρωσίας.

Το τεράστιο θηλαστικό με το όνομα Hvaldimir είναι γνωστό εδώ και χρόνια στη σκανδιναβική χώρα, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχεται συχνά σε επαφή με βάρκες ψαράδων, ενώ αναζητάει τροφή κυρίως προς το Oslofjord, αναφέρει το cnn.com.

Οι νορβηγικές αρχές αν και θεωρούν ότι το ζώο έχει εκπαιδευτεί για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν ανησυχούν μήπως προκαλέσει κάποια δολιοφθορά, αλλά ότι μπορεί να τραυματιστεί κατά λάθος ή και να θανατωθεί.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, από την πρώτη στιγμή που εθεάθη στη Νορβηγία πριν από χρόνια, φορούσε ένα ειδικό κολάρο με κάμερες gopro, με τον εξοπλισμό να φέρει τη σήμανση «υλικό της Αγίας Πετρούπολης».

Θεωρούν λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία εκπαιδεύει λευκές φάλαινες, ώστε να επιτηρούν με κάμερες που φέρουν ρωσικές ναυτικές βάσεις, ή να εντοπίζουν δύτες και χαμένο εξοπλισμό.

Το άγριο ζώο δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια ή για τους ανθρώπους, όμως οι νορβηγικές αρχές ανησυχούν για τη δική της, οπότε την παρακολουθούν επί 24ωρου βάσεως, μέχρι να αποχωρήσει από τις ακτές.