Σάλος ξέσπασε στη Νέα Ζηλανδία, γιατί οι διοργανωτές μιας εκδήλωσης ζητούσαν από παιδιά και να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αδέσποτες γάτες, κάτι που οδήγησε σε ακύρωση του γεγονότος μετά από σοβαρές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το bbc.com, η εκδήλωση ήταν μέρος εράνου για ένα τοπικό σχολείο στο Canterbury στο South Island. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα παιδιά θα εξόντωναν τις αδέσποτες γάτες, επειδή οι τελευταίες προκαλούν προβλήματα στην τοπική πανίδα, με το έπαθλο να είναι 155 δολάρια.

«Είμαστε απογοητευμένοι και ζητάμε συγγνώμη για όσους ενθουσιάστηκαν που συμμετείχαν σε κάτι που αφορά την προστασία των ιθαγενών πτηνών μας και άλλων ευάλωτων ειδών», ανέφεραν οι διοργανωστές.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι αδέσποτες γάτες μπορεί να ευθύνονται για το θάνατο έως και 1,1 εκατομμυρίου γηγενών πτηνών κάθε χρόνο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και δεκάδων εκατομμυρίων μη ιθαγενών πτηνών.

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα της χώρας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, τόσο γιατί δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, όσο και στη δόμηση, ειδικά όταν είναι δίπλα σε φυσικό περιβάλλον.