Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κάψει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή στα χρονικά, από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, παρότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου κατά την οποία εκδηλώνονται συνήθως πυρκαγιές, σύμφωνα με στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ.

Σε περίπου 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σημειωθεί δασικές φωτιές αυτή τη χρονιά αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προκαλώντας καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει μια συνολική έκταση 6.007.310 τετραγωνικών μέτρων σε χώρες της ΕΕ τη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Αυτή η έκταση αναλογεί στη δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά από το 2006 που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Το 2017 είχαν καεί 9.878.440 τ.μ.

Η έκταση που κάηκε φέτος είναι υπερδιπλάσια από τη συνολική έκταση του Λουξεμβούργου.

Καμία άλλη χρονιά που υπάρχει στη βάση δεδομένων δεν έχει καεί τόσο μεγάλη έκταση στην Ευρώπη σε περίοδο μέχρι τον Αύγουστο.

Η περίοδος που καταγράφονται συνήθως δασικές φωτιές στη Μεσόγειο εκτείνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιδεινώνει το πρόβλημα αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία, συνθήκες που βοηθούν στη γρηγορότερη εξάπλωση της φωτιάς, στην αύξηση της χρονικής της διάρκειας και της σφοδρότητάς της.

Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Lleida της Ισπανίας, εξηγεί ότι οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στις αρχές Ιουλίου που εκδηλώθηκαν στη Γαλλία και στην Πορτογαλία ήταν «υπερβολικά ασυνήθιστες» και απέδειξαν πως η κλιματική αλλαγή κάνει την περίοδο των πυρκαγιών να ξεκινάει νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο.

Τα στοιχεία του Κέντρου καλύπτουν πυρκαγιές που ξεπερνούν σε έκταση τα 300 τμ, επομένως αν περιλαμβάνονταν και μικρότερης έκτασης φωτιές τότε ο συνολικός αριθμός της καμένης έκτασης θα ήταν μεγαλύτερος.

Νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα καταγράφουν δασικές πυρκαγιές σχεδόν κάθε καλοκαίρι αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες μεταφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής πυρκαγιάς και βορειότερα με τη Γερμανία, τη Σλοβενία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πληγείσες χώρες αυτή την περίοδο.