Οι επιστήμονες έχουν μείνει άναυδοι από μια σειρά μυστηριωδών οπών που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, με τους ίδιους να σημειώνουν ότι υπάρχουν κενά στις γνώσεις τους και να ζητούν βοήθεια.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τη New York Post, δημοσίευσε φωτογραφίες των υποβρύχιων σχηματισμών στο Facebook και το Twitter, όπου οι έμπειροι στη θάλασσα χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διατύπωσαν ότι θα μπορούσαν να είναι από «σκουληκότρυπες» έως «εξωγήινοι».

«Εντάξει Facebookers, ώρα να βγάλετε τα καπέλα των επιστημόνων!», δήλωσε η NOAA σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις λάκκους, οι οποίοι βρίσκονται 1,7 μίλια κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στη μεσοατλαντική κορυφογραμμή. Αυτή η απομακρυσμένη περιοχή είναι η μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο, η οποία εκτείνεται 10.000 μίλια από το βόρειο στο νότιο σημείο του υδάτινου σώματος.

Οι μυστηριώδεις τρύπες που βρέθηκαν στον πάτο του ωκεανού και προβληματίζουν τους επιστήμονες

Οι συνοδευτικές φωτογραφίες δείχνουν τις αινιγματικές τρύπες, οι οποίες είναι τέλεια ευθυγραμμισμένες στο ίζημα του πυθμένα του ωκεανού.

«Κατά την κατάδυση του Σαββάτου, παρατηρήσαμε αρκετά από αυτά τα υπογραμμικά σύνολα οπών στο ίζημα», περιγράφει η NOAA για τις διάτρητες οπές που θυμίζουν Ατλαντίδα. «Αυτές οι οπές έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την περιοχή, αλλά η προέλευσή τους παραμένει ένα μυστήριο», και συμπλήρωσε πως «Ενώ μοιάζουν σχεδόν ανθρώπινες, οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω από τις τρύπες τις κάνουν να μοιάζουν σαν να έχουν ανασκαφεί από… κάτι».

Οι απόψεις των «ωκεανογράφων» του Facebook κάνουν λόγο ακόμη και για εξωγήινους

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους «ωκεανογράφους» του Facebook τις «υποθέσεις» τους, οι οποίες κατέληξαν σε έναν θησαυρό υπέροχων και τρελών θεωριών.

Πολλοί πρότειναν ότι οι τρύπες δημιουργήθηκαν ως ένα είδος λαγουμιού, από θαλάσσια όντα όπως το «Bobbit worm», ενός κατοίκου του βυθού ο οποίος θάβεται στην άμμο ή στα χαλίκια και περιμένει τα θύματά του. Όταν περνάει ένα θήραμα, όπως ένα ψάρι, το πλάσμα τα αρπάζει με τα ψαλιδωτά σαγόνια του και τα τραβάει πίσω στην τρύπα του με ταχύτητα έως και 6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια αφήνει μια τρύπα στο σημείο όπου μόλις έφαγε.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η θεωρία της σκουληκότρυπας ήταν σίγουρα αληθοφανής. «Πολλοί οργανισμοί (π.χ. θαλάσσια σκουλήκια, καρκινοειδή που σκάβουν και θαλάσσια αγγούρια) κινούνται μέσα στο ίζημα και το διαταράσσουν -συχνά σε τακτικά μοτίβα- αυτό ονομάζεται βιοδιαταραχή (βιολογική διαταραχή)», δήλωσε στη Daily Mail ο Mike Elliott, καθηγητής εκβολών και παράκτιων επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάποια σκάβουν οριζόντια (όπως ένας τυφλοπόντικας) ενώ καταπίνουν οργανική ύλη στο ίζημα και στη συνέχεια η σήραγγα μπορεί να καταρρεύσει πίσω τους -αυτό θα έδινε το μοτίβο που παρατηρείται», εξηγεί ο ίδιος.

Αν και, όπως επισήμανε, αν το μυστηριώδες πλάσμα ήταν σκουλήκι, συνήθως «θα βλέπατε πίσω από το ζώο αναχώματα από κατακρημνισμένο ίζημα, αν και αυτά θα μπορούσαν να είναι οι περιοχές όπου η σήραγγα δεν έχει καταρρεύσει».

Άλλοι υπέθεσαν ότι οι τρύπες δημιουργήθηκαν από καβούρια, με έναν υδρόβιο επιστήμονα της… πολυθρόνας να γράφει: «Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος καβουριού που κρύβεται σε ορθογώνιες τρύπες και κυνηγά σε γραμμικές ομάδες, περιμένοντας τη λεία να πέσει στα νύχια του».

Ο καθηγητής Elliott εξήγησε ότι «μια φυσική διάτρηση του ιζήματος από ψηλά (από ένα αρπακτικό που αναζητά θήραμα στο ίζημα) θα μπορούσε να αφήσει ένα κανονικό μοτίβο όπως αυτό», αναφέροντας τα μοτίβα ραπτομηχανής που αφήνουν τα παρυδάτια πουλιά σε λασπότοπους. Ωστόσο, ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν κάποιο «ζώο της βαθιάς θάλασσας θα μπορούσε να το κάνει αυτό».

Ένας χρήστης του Twitter πρότεινε ότι η υδάτινη ανωμαλία θα μπορούσε να είναι ένα «κομμάτι σωλήνα που είχε διατρηθεί και βρισκόταν στο βυθό», αν και αυτό είναι απίθανο, καθώς η μεσοατλαντική κορυφογραμμή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη NOAA.

Εν τω μεταξύ, άλλοι κερδοσκόποι του βυθού θεώρησαν ότι ο σχηματισμός οφείλεται σε θύλακες αερίου. Ωστόσο, ενώ οι επιστήμονες εξήγησαν ότι οι τρύπες αερίου είναι σίγουρα πιθανές, θεώρησαν ότι δεν θα άφηναν τέτοια γραμμικά μοτίβα με ίση απόσταση μεταξύ τους.

«Αέρια όπως το μεθάνιο και το υδρόθειο μπορούν να συσσωρευτούν στα ιζήματα και οι διαρροές διοξειδίου του άνθρακα είναι συνηθισμένες», δήλωσε ο καθηγητής Elliott. «Όλα αυτά αφήνουν σημάδια, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο τακτικά όσο αυτά».

Τα ζώα ο πιθανότερος «ένοχος» για τις περίεργες τρύπες στον πάτο του Ατλαντικού

Ο δρ. Chris Yesson, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ζώα είναι πολύ πιο πιθανός «ένοχος».

Φυσικά, το ερώτημα της NOAA προκάλεσε και πολλές ανόητες απαντήσεις, με κάποιον σχολιαστή στο Facebook να γράφει ότι οι τρύπες δημιουργήθηκαν από ένα «υπερατλαντικό υποθαλάσσιο καλώδιο του βυθού της θάλασσας, (internet, παλιό τηλεφωνικό καλώδιο κ.λπ.)».

Εν τω μεταξύ, άλλοι θεωρητικοί συνωμοσίας είπαν ότι οι τρύπες θα μπορούσαν να είναι εξωγήινης προέλευσης αλά υποθαλάσσια αγρογλυφικά (μεγάλα σχέδια που συνήθως δημιουργούνται από την ισοπέδωη μιας καλλιτέργειας).

«Δεν λέω ότι είναι εξωγήινοι, αλλά είναι εξωγήινοι», αστειεύτηκε κάποιος, με το σχόλιό του να έχει γίνει ήδη viral.

Ας ελπίσουμε, όμως, ότι δεν είναι παρόμοια με την πρόσφατα ανακαλυφθείσα «νεκρή λίμνη» της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία σκοτώνει σχεδόν κάθε πλάσμα που κολυμπάει μέσα σε αυτήν.