Η αποστολή της NASA στον Άρη βρίσκεται σε εξέλιξη με το ρόβερ Perseverance να ερευνά τον κρατήρα Jezero και στέλνει στην Γη συνέχεια νέες φωτογραφίες από τον κόκκινο πλανήτη, με τους επιστήμονες να έχουν μείνουν «άφωνοι» από τις πρόσφατες εικόνες, καθώς φαίνεται ένα διαστημικό σκουπίδι που μοιάζει με σπαγγέτι.

Σύμφωνα με την thesun.co.uk, το ρόβερ ερευνά τον συγκεκριμένο πλανήτη για 18 μήνες και μέχρι στιγμής έχει τραβήξει σχεδόν 300.000 φωτογραφίες, με κάποιες να έχουν δημιουργήσει ερωτήματα. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη εικόνα που απαθανάτισε, ονομάστηκε «φωτογραφία της εβδομάδας» από τους φανατικούς της αποστολή της NASA.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Κάμερα Αποφυγής Κινδύνων του ρόβερ και δείχνει ένα διαστημικό σκουπίδι, που μοιάζει με σπαγγέτι, με το συγκεκριμένο στιγμιότυπο να έχει γίνει viral, καθώς αρκετοί αναρωτιούνται για το τί βλέπουν.

Η φωτογραφία της NASA με το διαστημικό σκουπίδι που μοιάζει με σπαγγέτι

Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι της αποστολής αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για κάτι που είναι άγνωστης προέλευσης, αλλά πιθανόν για ανθρώπινο αντικείμενο, το οποίο βρέθηκε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από κάποια προηγούμενη διαστημική αποστολή.

Συγκεκριμένα, η NASA από το 1971 μέχρι και σήμερα έχει οκτώ επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στον Άρη, με αποτέλεσμα ορισμένα ανθρώπινα αντικείμενα να έχουν διασκορπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη. Έτσι, θεωρούν πως πρόκειται για ένα κομμάτι από κάποια αποστολή, το οποίο βρέθηκε από το ρόβερ.

Το ρόβερ Perseverance μαζί με το ελικόπτερο drone που το συνοδεύει

Ο άνθρωπος «μολύνει» τον Άρη

Η NASA μπορεί να προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να εντοπίσει ίχνη ύπαρξης ζωής στον Άρη, όμως μέχρι στιγμής ότι σχετικό έχει βρεθεί σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, έχουν σκορπίσει σκουπίδια στην επιφάνεια του, τα οποία είναι είτε αντικείμενα που χάθηκαν, είτε κομμάτια που αποκολλήθηκαν από τα διαστημόπλοια.

Έτσι, είναι μεν σπάνιο, αλλά όχι ασυνήθιστο, ο άνθρωπος να πέσει πάνω στην δραστηριότητα του. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγο καιρό, το ρόβερ Perseverance φωτογράφισε την θερμική κουβέρτα του, περίπου ένα μίλι μακριά από το σημείο προσγείωσης.

Η θερμική κουβέρτα του ρόβερ Perseverance, που απαθανατίστηκε λίγο καιρό μετά την προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη

Η κουβέρτα ήταν σφηνωμένη σε ένα βράχο που έμοιαζε με σαγόνια δεινοσαύρου, με την εικόνα να είναι σουρεαλιστική, γιατί έμοιαζε σαν το αντικείμενο να περίμενε κάποιον για να το μαζέψει.

Οι επιστήμονες λοιπόν, αναφέρουν πως είναι λογικό να εντοπίζονται ανθρωπογενή αντικείμενα στην επιφάνεια του Άρη, καθώς συνεχίζουν οι διαστημικές αποστολές, που έχουν ως απώτερο στόχο να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον ανθρώπινο εποικισμό του κόκκινου πλανήτη.