Ένας εξαιρετικά σπάνιος καρχαρίας από τη Γροιλανδία που ξεβράστηκε σε παραλία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι τουλάχιστον 100 ετών. Ο νεκρός καρχαρίας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην άμμο στο λιμάνι Newlyn της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική ακτή της Αγγλίας, στις 13 Μαρτίου. Αλλά πριν οι ειδικοί προλάβουν να τον εξετάσουν, η παλίρροια μπήκε και πήρε το κουφάρι πίσω στη θάλασσα, σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter του Cornwall Wildlife Trust.

Στη συνέχεια, ο καρχαρίας ξαναβρέθηκε να επιπλέει στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης στις 15 Μαρτίου από μια εταιρεία σκαφών αναψυχής με την ονομασία Mermaid Pleasure Trips και μεταφέρθηκε πίσω στην ακτή. Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας σπάνια εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται για τη δεύτερη καταγεγραμμένη προσάραξη καρχαριών της Γροιλανδίας στη χώρα.

Όπως αναφέρει το Live Science οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί ξεβράστηκε. «Παρόλο που είναι ένα θλιβερό γεγονός όταν αυτά τα όμορφα, θεαματικά ζώα ξεβράζονται στις παραλίες μας, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για εμάς να τα μελετήσουμε», δήλωσε στο Live Science η Abby Crosby, υπεύθυνη για τη διατήρηση της θάλασσας που διαχειρίζεται το δίκτυο θαλάσσιων προσαράξεων στο Cornwall Wildlife Trust.

Υπερ σπάνιος καρχαρίας από τη Γροιλανδία

Η ζωή για πάνω από 200 χρόνια στα σχεδόν 3 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) ζουν στους ωκεανούς της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού έως και 2.647 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science εκτιμά ότι αυτοί οι καρχαρίες θα μπορούσαν να ζήσουν τουλάχιστον 272 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για το ασύλληπτο αυτό είδος.

Ο καρχαρίας που ξεβράστηκε στην Κορνουάλη ήταν ένας νεαρός θηλυκός που είχε μήκος 4 μέτρα και ζύγιζε 285 κιλά. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την ηλικία του καρχαρία, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας συνήθως γίνονται σεξουαλικά ώριμοι όταν είναι περίπου 150 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη του 2016. Τα ζώα συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουν και τα ενήλικα ζώα μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 7,3 μέτρα (24 πόδια), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Καρχαριών του Αγίου Λόρενς (ORS).

Μυστήριο με το γιατί το στομάχι του καρχαρία ήταν εντελώς άδειο

Ο James Barnett, κτηνιατρικός παθολόγος από την Ομάδα Θαλάσσιας Παθολογίας της Κορνουάλης, πραγματοποίησε νεκροψία του καρχαρία στις 16 Μαρτίου για το Πρόγραμμα Διερεύνησης Εκβρασμών Κητωδών (CSIP), ένα εθνικό πρόγραμμα που συνεργάζεται με το Δίκτυο Θαλάσσιων Εκβρασμών του Cornwall Wildlife Trust. «Φαινόταν ότι πιθανόν να ήταν ζωντανός από την παραλία», δήλωσε ο Barnett στο Live Science. Με άλλα λόγια, ο καρχαρίας ήταν ακόμη ζωντανός όταν ξεβράστηκε και πέθανε στην παραλία. «Προφανώς δεν είχε φάει για αρκετό καιρό», δήλωσε ο Barnett. «Το στομάχι του ήταν εντελώς άδειο».

Ο Barnett σημείωσε ότι ο καρχαρίας έδειξε πιθανά σημάδια σηψαιμίας, μια μόλυνση στο αίμα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο καρχαρίας δεν έτρωγε και κατέληξε στα ρηχά νερά της Κορνουάλης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας, που μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα θαλάσσια ζώα ναυαγούν και πεθαίνουν στις παραλίες, αλλά η κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων και άλλες θαλάσσιες συνθήκες παίζουν επίσης ρόλο στο να φέρνουν ζωντανά και νεκρά ζώα στην ακτή.

Ο Barnett δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται νεκροψία καρχαρία της Γροιλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όσο γνωρίζει. «Είναι ένα είδος που απλά δεν συναντάμε», είπε. Τα δείγματα που ελήφθησαν από τον καρχαρία θα βοηθήσουν στην ενημέρωση της έρευνας για τους καρχαρίες της Γροιλανδίας, όπως οι μελέτες που διερευνούν την ιστορία της ζωής και τη διατροφή τους, δήλωσε ο Rob Deaville, υπεύθυνος του προγράμματος CSIP στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.