Στην Ελλάδα έχουμε γύρω στα 165 ρήγματα, αναφέρει στο Newsbeast ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Εμμανουήλ Σκορδύλης τονίζοντας πως τα δύο από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Μυγδονίας λεκάνης στη Θεσσαλονίκη. Όπως μάλιστα εξηγεί τα ρήγματα μπορεί να κοιμούνται για χιλιάδες χρόνια, αλλά κάποια στιγμή όμως «ξυπνούν» δίνοντας ξανά σεισμούς.

«Εάν ένα ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρό σεισμό κάποια στιγμή θα ξαναδώσει» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η περίοδος επανάληψης ενός ισχυρού σεισμού πάνω σε ένα σεισμικό ρήγμα είναι αρκετά μεγάλη»

«Δεν έχουμε ένδειξη για κάποιον σεισμό που θα μπορούσε να συμβεί στο ορατό μέλλον. Το γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν ρήγματα τα οποία είναι σεισμικά και έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς το γνωρίζουμε. Πιο πρόσφατος ήταν ο σεισμός του ’78 από την κάτω μεριά των λιμνών ένα ρήγμα ανατολής – δύσης περίπου 30 χιλιομέτρων το οποίο έδωσε σεισμό 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Προφανώς το ρήγμα αυτό κάποια στιγμή θα επανδραστηριοποιηθεί και θα ξαναδώσει σεισμό αυτής της τάξης μεγέθους αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μετά από εκατοντάδες χρόνια.

Η περίοδος επανάληψης ενός ισχυρού σεισμού πάνω σε ένα σεισμικό ρήγμα είναι αρκετά μεγάλη» υπογραμμίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Ασφαλτοστρωμένος δρόμος ραγισμένος και σπασμένος από σεισμό

«Από τη βόρεια μεριά στην περιοχή της Ασσήρου υπάρχει επίσης ένα ακόμη ρήγμα (το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη), περίπου παράλληλο με αυτό που έδωσε τον σεισμό της Βόλβης (περίπου και αυτό μήκους 30 χιλιομέτρων). Το συγκεκριμένο ρήγμα το 1902 είχε δώσει έναν σεισμό γύρω στα 6,6 Ρίχτερ. Δεδομένου του ότι είναι ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα κάποια στιγμή έχει τη δυνατότητα να δώσει εκ νέου κάποιον ισχυρό σεισμό» συμπληρώνει.

Μετά από πόσα χρόνια μπορεί να «ξυπνήσουν» τα ρήγματα

«Υπάρχουν ρήγματα τα οποία έχουν επανάληψη της δραστηριότητας και εκδηλώνουν σεισμούς κάθε 2.000 περίπου χρόνια, 3.000 ακόμη και 4.000 χρόνια. Έτσι καταλαβαίνετε πως είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε τη δραστηριότητα τους» αναφέρει ο Εμμανουήλ Σκορδύλης.

«Τα ρήγματα που γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έδωσαν ισχυρούς σεισμούς είναι δύο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» επισημαίνει και προσθέτει: «Υπάρχουν και άλλα ρήγματα στην περιοχή μας μικρότερα τα οποία από ιστορικά στοιχεία δεν μπορούμε να τα συνδυάσουμε άμεσα με κάποιον σεισμό».

Σεισμογράφος

Για ισχυρούς σεισμούς στη Ελλάδα έχουμε πληροφορίες από 550 π.Χ.

«Η σεισμολογία όσο αφορά τα μηχανήματα είναι μια σχετικά νέα επιστήμη. Δεν υπήρχαν καταγραφές πριν από το 1900, δεν υπήρχαν σεισμογράφοι. Πριν το 1900 λοιπόν οι όποιες πληροφορίες για τους σεισμούς προέρχονταν καθαρά και μόνο από καταγραφές» αναφέρει στο Newsbeast.

«Δεδομένου το ότι στην Ελλάδα υπήρχε αρχαίος πολιτισμός υπάρχουν πληροφορίες από το 550 π.Χ. περίπου για ισχυρούς σεισμούς που προκαλούσαν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας» εξηγεί κλείνοντας ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Εμμανουήλ Σκορδύλης.