Με προσοχή παρατηρούν οι επιστήμονες τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται το φθινόπωρο στη χώρα μας, σημειώνοντας πως μπορεί μεν να είναι από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακραίες, αφού δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος ήταν όντως ένας θερμός σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς έχει καταρρίψει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 24 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αττική στις 30 Νοεμβρίου του 1961, αφού σήμερα ο υδράργυρος στην Αθήνα δείχνει 25 βαθμούς.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1965, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 23,6 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο, είπε η κ. Παπακρίβου θα καταρριφθεί, αφού ήδη σήμερα πριν το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε στη Θεσσαλονίκη 23 βαθμούς Κελσίου.

«Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή για έξαρση ιώσεων, που αυτές επιτείνονται και λόγω της αυξημένης υγρασίας και της κόκκινης σκόνης που έρχεται από την Αφρική με τους ενισχυμένους νοτιάδες που επικρατούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το φαινόμενο ως ακραίο», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα, η κ. Παπακρίβου είπε ότι «η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι καιρός θα επικρατήσει στην Ελλάδα το χειμώνα ή την άνοιξη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι έως τώρα προγνώσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, καθώς και ένα έλλειμμα σε βροχοπτώσεις».

Πάντως, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Σάββατο και Κυριακή, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. Η πτώση αυτή όμως δεν θα διατηρηθεί και από Δευτέρα αναμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.