Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Φώτη Χατζημιχάλη, όλα τα πεπαλαιωμένα και μη λειτουργικά ηλεκτρονικά συστήματα της Περιφέρειας θα σταλούν για ανακύκλωση, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του ηλεκτρονικού υλικού, τόσο εκείνου που βρίσκεται σε χρήση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Τρίπολη, όσο και αυτού που ήταν παροπλισμένο και στοιβαγμένο σε πρόχειρους και μόνιμους αποθηκευτικούς χώρους.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 118 ηλεκτρονικές συσκευές θα δοθούν για ανακύκλωση αύριο το πρωί, γιατί διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι έχουν περιέλθει σε αχρηστία λόγω βλάβης που έχουν υποστεί και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω μη συμφέρουσας επισκευασιμότητας.

Σημειώνεται ότι η κωδικοποίηση και ο έλεγχος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά, κρίθηκαν αναγκαία, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ολοκληρωμένη εικόνα στον τομέα αυτό. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν τεθεί σε αχρηστία περίπου 60 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τις οθόνες τους, αρκετοί εκτυπωτές και άλλα μηχανήματα, κάποια από τα οποία δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα λειτουργίας, ενώ αρκετά ακόμη με συντήρηση, αναβάθμιση και μικρές επισκευές τέθηκαν και πάλι σε χρήση.

Η Περιφέρεια υπογραμμίζει πως η διαδικασία καταγραφής, αξιοποίησης και ανακύκλωσης του ηλεκτρονικού υλικού της θα συνεχιστεί και στις υπηρεσίες της που στεγάζονται σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Ο υφιστάμενος εξοπλισμός που προσφέρεται για χρήση θα αξιοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια, ενώ τα άχρηστα ηλεκτρονικά συστήματα θα σταλούν για ανακύκλωση.

Παράλληλα, στα γραφεία της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν «πράσινα σημεία», για την εναπόθεση κατεστραμμένων λαμπτήρων και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών με στόχο τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών της Περιφέρειας, αλλά και την εξοικείωση των πολιτών με την ιδέα της ανακύκλωσης.