Δεκάδες είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία καταγράφοντας τρομακτικές εικόνες με κάτι που μοιάζει με εισβολή αραχνών. Σίγουρα δεν είναι μια καλή περίοδος να είσαι αραχνοφοβικός στη χώρα.

Σαν κάτι από ταινία τρόμου και τον εφιάλτη κάθε αραχνοφοβικού, χιλιάδες μικροσκοπικές αράχνες κόβουν βόλτες σε αυτοκίνητα και εξωτερικές επιφάνειες στο Μπάνμπριτζ. Ένα από τα βίντεο δείχνει το αυτοκίνητο μιας γυναίκας καλυμμένο με αράχνες χρημάτων καθώς η ίδια ρωτά: «Σοβαρά, πόσο συχνά βλέπετε κάτι τέτοιο;»

Το βίντεο δείχνει τις αράχνες διάσπαρτες σε όλο το αυτοκίνητο της Φέι Κάμερον με ιστούς αράχνης ακόμη και να κρέμονται από την κεραία του αυτοκινήτου.

Μοιράζοντας το βίντεο στο Facebook, ο παρουσιαστής του BBC Μπάρα Μπεστ: «Συγγνώμη, ξεχάσαμε να προβλέψουμε τις χιλιάδες αράχνες που κατέλαβαν αυτοκίνητα στο Banbridge, County Down, σήμερα».

Apologies – we forgot to forecast the thousands of spiders that took over cars in Banbridge, County Down, today. Videos via Faye Cameron. 🕷🕸

Posted by Barra Best on Friday, October 15, 2021

Τρομαγμένοι οι χρήστες των social media καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Ένας χρήστης του Facebook αστειεύτηκε ότι σχεδόν «έκαψε το αυτοκίνητό μου» λόγω του «τεράστιου τραύματος», ενώ ένας άλλος είπε: «Το αυτοκίνητό μου ήταν ακριβώς το ίδιο σήμερα αλλά… καλυμμένο με ιστούς αράχνης. Νόμιζα ότι θα τρελαινόμουν».

Οι επιστήμονες ωστόσο αναφέρουν ότι τα βίντεο δείχνουν απλώς ένα φυσικό γεγονός για αυτήν την εποχή του χρόνου που ονομάζεται «αερόστατο».

Ο εντομολόγος Μάιλς Νόλαν είπε στο BBC: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αράχνες ανεβαίνουν σε μια ψηλή κατασκευή, βγάζουν ένα μικρό κομμάτι μετάξι το οποίο κατά κάποιο τρόπο τραβούν ώστε να βγει από μέσα τους.

Αράχνη σε ιστό

«Μια μακρά σειρά μεταξιού τραβιέται έξω από το σώμα τους και είναι τόσο ελαφριά που το μετάξι λειτουργεί σαν μπαλόνι και τα ανεβάζει στον αέρα και αυτό τους επιτρέπει να διασκορπιστούν τριγύρω. Αυτή τη στιγμή του χρόνου και σε αυτά τα βίντεο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη οικογένεια αραχνών που ονομάζεται linyphiidae, που ονομάζεται επίσης αράχνη χρήματος. Αυτά στο βίντεο είναι πιθανότατα από ένα γένος που ονομάζεται εριγόνη».

Ο κ. Νόλαν συμπλήρωσε επίσης ότι οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες ήταν σημαντικός παράγοντας καθώς υπήρχε ένα αεράκι, μια ήπια θερμοκρασία και άπλετο ηλιακό φως.

Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις αράχνες στα αυτοκίνητά τους, να ξέρουν ότι δεν τα στοχεύουν ή κάτι τέτοιο, έχουν προσγειωθεί εκεί λίγο πολύ τυχαία».