H «μπάλα φωτιάς» που φώτισε τον βρετανικό ουρανό το βράδυ της Κυριακής ήταν ένα θέαμα που καταχάρηκαν όμως μόνο οι Άγγλοι, αλλά και πολλοί κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης.

Ένα τμήμα του μετεωρίτη εντοπίστηκε προσφάτως στο Gloucestershire της Αγγλίας, που ζυγίζει μόλις 300 γραμμάρια. Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν κι άλλα τμήματά του, ανασυγκροτώντας την τροχιά του στον νυχτερινό ουρανό.

Το τμήμα που έχει στα χέρια του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου αποτελείται μάλιστα από ανθρακούχο χονδρίτη, ένα υλικό που πέφτει στην Αγγλία για πρώτη ποτέ φορά.

Η ερευνήτρια του μουσείου, Άσλεϊ Γκριν, δήλωσε πως ήταν «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Το γεγονός δηλαδή ότι έχει τη δυνατότητα να μελετήσει έναν μετεωρίτη που έπεσε μόλις στη Γη.

Οι επιστήμονες του μουσείου κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν την πλήρη τροχιά του. Ο διαστημικός βράχος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του μεταξύ Άρη και Δία, πριν μπει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις τους, περιμένουν κι άλλα κομμάτια να ανασυρθούν τις επόμενες μέρες, αν και με την τρομακτική ταχύτητα που κινούνταν ο μετεωρίτης (30.000 μίλια/ώρα), δεν είναι εύκολος ο ακριβής υπολογισμός των σημείων.

Ο μετεωρίτης είναι επίσης εξαιρετικά σπάνιος. Από τους 65.000 γνωστούς μετεωρίτες που έχουμε βρει στη Γη, μόλις 51 αποτελούνται από ανθρακούχο χονδρίτη, ένα από τα παλιότερα υλικά του ηλιακού μας συστήματος.