Η ύπαρξη ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε στη Γη σε άλλους πλανήτες.

Προσομοιώσεις σε υπολογιστή γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο, παρόμοιο με της Γης αποκάλυψαν το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στην ισορροπία του κλίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι χωρίς μεγάλες εκτάσεις νερού στην επιφάνεια ενός πλανήτη, οι εποχιακές αυξήσεις της θερμοκρασίας θα ήταν πολύ γρήγορες και ο καιρός πολύ ακραίος για να προσφέρει ένα άνετο «σπίτι», που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

«Ο αριθμός των πλανητών που ανακαλύπτονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα αυξάνεται δραματικά. Γνωρίζουμε ότι πολλοί πλανήτες είναι απολύτως μη κατοικήσιμοι, καθώς βρίσκονται είτε πολύ μακριά, ή πολύ κοντά στον ήλιο τους. Η “κατοικήσιμη ζώνη” σε έναν πλανήτη εξαρτάται από την απόσταση του από τον ήλιο και τις θερμοκρασίες στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα επιστημονικά μοντέλα παραγνώριζαν την επίδραση των ωκεανών στο κλίμα» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής του τμήματος Μαθηματικών του πανεπιστημίου East Anglia, David Stevens.

«Οι ωκεανοί έχουν μια τεράστια ικανότητα να ελέγχουν το κλίμα, καθώς επιτρέπουν στην επιφανειακή θερμοκρασία να ανταποκρίνεται πολύ αργά στις εποχιακές αλλαγές της ηλιακής θέρμανσης. Επιπλέον, διασφαλίζουν ότι οι εναλλαγές της θερμοκρασίας σε ένα πλανήτη διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η προσθήκη του παράγοντα «ωκεανός» στα κλιματικά μοντέλα είναι ζωτικής σημασίας για να μάθουμε αν ένας πλανήτης θα μπορούσε να αναπτύξει και να διατηρήσει τη ζωή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Astrobiology.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.