Το ενδεχόμενο να ενταχθεί η πολική αρκούδα στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση εξετάζει ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, γεγονός που δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση αμερικανικές οικολογικές οργανώσεις.

Μετά από μπαράζ αγωγών, μάλιστα, το δικαστήριο ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα κατατάσσει την πολική αρκούδα στα απειλούμενα είδη και όχι σε αυτά υπό εξαφάνιση. Το υπουργείο καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Εάν η πολική αρκούδα, που χαρακτηρίστηκε «απειλούμενο είδος» το 2008, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, ενταχθεί στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες ακόμη και για την πανίσχυρη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η προστασία του εντυπωσιακού ζώου στο φυσικό του περιβάλλον θα πρέπει να ενισχυθεί, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει περιορισμούς στις επιχειρήσεις εξόρυξης.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητο ένα είδος να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό προκειμένου να χαρακτηριστεί «είδος προς εξαφάνιση» και κατά συνέπεια το υπουργείο κακώς είχε εντάξει την πολική αρκούδα στη λίστα των απειλούμενων ειδών. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αγωγής από τη ΜΚΟ «Center for Biological Diversity» σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο του κόσμου.

«Ο δικαστής έριξε το μπαλάκι στον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης «Climate Law Institute». «Ελπίζουμε αντί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, ο Ομπάμα να κάνει το σωστό για την πολική αρκούδα».

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια τεράστια έκταση 517 στρεμμάτων στην Αλάσκα χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή ως φυσικό περιβάλλον της πολικής αρκούδας, γεγονός που πυροδότησε έντονες επικρίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης της πολιτείας.