«Αυτό που επιδιώκεται, είναι καθαρή και πράσινη ενέργεια, προσιτή στον καθένα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2020, που διοργανώνει ψηφιακά φέτος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως πρόσθεσε, «και βέβαια η αλλαγή όλου του συστήματος, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα κόστη της ενέργειας για να είναι προσιτή και στους βιομηχανικούς παραγωγούς».

Αναφερόμενος στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης των χωρών της Ε.Ε., που αποτελεί εργαλείο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο, τόνισε ότι υπάρχει «επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένη στρατηγική και επιμέρους επενδύσεις που θα γίνουν στις περιοχές που γίνεται η δίκαιη μετάβαση».

«Οι επενδύσεις», εξήγησε, «αφορούν στην πράσινη, καθαρή ενέργεια, στη βοήθεια της βιομηχανίας και του τοπικού εμπορίου, στις έξυπνες λύσεις για τη γεωργική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό και τις τεχνολογίες, την καινοτομία και την εκπαίδευση».

«Θα γίνουν επενδύσεις και σε τομείς νέους για τις ελληνικές αγορές, θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν και σε υφιστάμενες μονάδες και ο στόχος είναι, μέσα απ’ αυτές τις καινοτομικές λύσεις και τον εκσυγχρονισμό στα πλαίσια των πράσινων κυκλικών προτύπων της ελληνικής βιομηχανίας , να αποκτήσει η ελληνική βιομηχανία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να έχει όφελος», υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έχουμε οριστικοποιήσει το σχέδιο για την κυκλική οικονομία, με δράσεις και χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στην επόμενη τετραετία και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό, είναι μια οριζόντια δράση που συντονίζει το ΥΠΕΝ με όλα τα υπουργεία και θα βοηθήσει πολύ ώστε να μετασχηματισθεί όλη η οικονομία διατομεακά προς νέα πράσινα πρότυπα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, είπε ότι «η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή, είναι πλέον μονόδρομος για την Ευρώπη και τον κόσμο και πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα».

Αποκάλυψε, μάλιστα, έγγραφο στρατηγικής της Κομισιόν που διέρρευσε, όπως είπε, σήμερα και «ετοιμάζει την Ευρώπη για την επόμενη φάση μέσα από την ενέργεια που θα παραχθεί από τη θάλασσα». «Κι αυτό», διευκρίνισε, «όχι μόνο με ανεμόμυλους εγκατεστημένους στη θάλασσα, αλλά κυρίως μέσα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον κυματισμό».

«Σήμερα έχουμε 13 MW ενέργεια μόνο από κυματισμό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι ως το 2050 θα έχουμε 60 GW από κυματισμό. Ως μια χώρα περίκλειστη από τη θάλασσα νομίζω ότι μπορούμε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να ενισχύσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και με αυτή την κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών που αποτελούν μονόδρομο για όλο τον κόσμο», είπε η κ. Σπυράκη.