Αν έχει παρακολουθήσει κανείς το ανατριχιαστικό θρίλερ «Jaws» του 1975 σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, σίγουρα θα έχει ακουστά την ιστορία του διασημότερου μεγάλου καρχαρία.

Ενός καρχαρία αληθινού και όχι αποτελέσματος της φαντασίας του επιτυχημένου σκηνοθέτη. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πίτερ Μπέντσλεϊ, το οποίο αφηγείται την σοκαριστική επίθεση ενός τεράστιου, λευκού καρχαρία σε πέντε άτομα. Δυστυχώς, τα τέσσερα από αυτά έχασαν την ζωή τους με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

Ήταν το 1916, λοιπόν, όταν μια σειρά επιθέσεων από έναν και μόνο καρχαρία συγκλόνισε τους κατοίκους και επισκέπτες της ακτής του Τζέρσεϊ. Το πρώτο θύμα ήταν ο 25χρονος Charles Vansant που βρέθηκε να αιμορραγεί από επίθεση καρχαρία στο Beach Haven του Νιου Τζέρσεϊ. Μετά από πέντε ημέρες και 45 μίλια βορειότερα, ένας υπάλληλος ξενοδοχείου από το Spring Lake πέθανε από αιμορραγία μετά από δάγκωμα καρχαρία.

Η ιστορία, ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο τρομακτική. Ο ίδιος καρχαρίας στη συνέχεια κολύμπησε 30 μίλια βορειότερα και 10 προς την ενδοχώρα, σκοτώνοντας με τα κοφτερά δόντια του ένα αγόρι και έναν άντρα, που προσπάθησε να σώσει το αγόρι από ένα ρυάκι.

Τέλος, το πέμπτο θύμα του ανικανοποίητου καρχαρία δέχθηκε επίθεση μισή ώρα αργότερα στον ίδιο κολπίσκο, ενώ, ευτυχώς για τον ίδιο, τα τραύματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και κατάφερε να επιζήσει. Είναι χαρακτηριστική, μάλιστα, η δήλωση του ιχθυολόγου George Burgess που χαρακτήρισε τη δράση του συγκεκριμένου καρχαρία ως «μία από τις πιο συγκλονιστικές σειρές επιθέσεων καρχαρία που έχουν συμβεί ποτέ».