Μια ανακάλυψη που ανατρέπει τα γνωστά και τα δεδομένα έκαναν επιστήμονες στη Βραζιλία: βρήκαν το πρώτο ζώο στον κόσμο που το θηλυκό είναι που έχει πέος και όχι το αρσενικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έντομα με την ονομασία Neotrogla και όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες φέρουν αντίστροφα γεννητικά όργανα από αυτά που θα ήταν αναμενόμενο για το φύλο τους.

Τα θηλυκά έχουν μια προεξοχή στο σώμα τους που θυμίζει το πέος των αρσενικών πολλών ζωικών ειδών και φυσικά των ανθρώπων. Αντίστροφα τα αρσενικά έχουν μια υποδοχή στο σώμα τους που θυμίζει θηλυκό κόλπο. Η υποδοχή αυτή λειτουργεί κάπως σαν αντλία: αντλεί το σπέρμα από την προεξοχή που έχει στο σώμα του το θηλυκό. Το ζευγάρωμα του είδους αυτού διαρκεί από 40 έως 70 ώρες. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Current Biology.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πολλές φορές αλλαγή ρόλων σε διάφορα ζώα, δηλαδή τα θηλυκά να αναλαμβάνουν δραστηριότητες που σύμφωνα με τα ανθρώπινα δεδομένα είναι αρσενικές εκδηλώσεις. Ωστόσο είναι η πρώτη περίπτωση που τα δυο φύλα φέρουν αντίστροφα γενετικά όργανα. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει ίσως ένα εντελώς νέο πεδίο στη μελέτη της εξέλιξης των ειδών.