Δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή ο πλανήτης Κέπλερ-186f

Βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» από το μητρικό άστρο του


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5:52
18/04/2014
Δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή ο πλανήτης Κέπλερ-186f
2
loading

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που τόσο καιρό αναζητούσαν: μια δεύτερη Γη. Όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν έναν εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και ο οποίος, επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί. Ένας πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όντως έχει υγρό νερό και φιλοξενεί ζωή, όμως αυτό -κρίνοντας από τη Γη- είναι πιθανό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ-186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) και βρίσκεται σχετικά κοντά, σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Κινείται γύρω από το αχνό άστρο - ερυθρό νάνο Κέπλερ-186, αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω συστήματος (πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό νερό στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει).

Το έτος του πλανήτη (η διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς του γύρω από το άστρο του) διαρκεί 130 γήινες μέρες. Η μάζα του και η πυκνότητά του, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης είναι βραχώδης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, κάτι που ίσως ανακαλύψουν μελλοντικά τα υπό κατασκευή μεγαλύτερα τηλεσκόπια, όπως το «Τζέημς Γουέμπ» της NASA.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI. H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.

«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα και επισήμανε ότι το μητρικό άστρο της «δεύτερης Γης» είναι ένα τυπικό άστρο που ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών Μ-νάνων, οι οποίοι είναι μικρότεροι, λιγότερο καυτοί και λιγότερο φωτεινοί από τον Ήλιο μας, αποτελώντας πάνω από το 70% των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας.

Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, δηλαδή ούτε πολύ μακριά από αυτά (οπότε το νερό θα πάγωνε), ούτε υπερβολικά κοντά (οπότε το νερό θα έβραζε και θα εξατμιζόταν). Όμως όλοι αυτοί οι γνωστοί εξωπλανήτες είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.

Από την άλλη, είχαν ως τώρα ανακαλυφθεί πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, όμως δεν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πλανήτης ο οποίος φαίνεται να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση) για να δικαιολογεί τον τίτλο της «δεύτερης Γης».

Οι αστρονόμοι ήδη αναζητούν -μέσω της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν του Ινστιτούτου SETI- ενδείξεις νοήμονος ζωής στον πλανήτη Κέπλερ-f, αλλά έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σήμα. Δήλωσαν όμως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar akis…………….

    η φωτο ειναι απο εδω http://www.nasa.gov/mission_pages/station/multimedia/gallery/iss034e016601.html.προφανως η επιλογη της για το συγκεκριμενο αρθρο δεν εγινε απο την Νασα αλλα απο το newsbeast.Επισης το οτι ο Κεπλερ απεχει 490 ετη φωτος δεν ειναι απαγορευτικο για να μας κανει να μην ασχολουμαστε με το αν μπορει να παγωσει ή οχι το νερο που πιθανον να υπαρχει σ αυτον.

  2. avatar Φυσικός

    Ο πλανήτης που αναφέρεται απέχει από την Γη 490 έτη φωτός δηλαδή ένα διαστημικό όχημα χρειάζεται 490χρόνια για να φθάσει εκεί με την προϋπόθεση ότι θα έχει την ταχύτητα του φωτός, κάτι πολύ δύσκολο με την σημερινή τεχνολογία. Εδώ δεν κατάφεραν να στήσουν τρεις δεκαετίες μια "σκηνή" ( θόλο ) στην Σελήνη, και χρειάζονται κάτι μήνες να φθάσουν στο Άρη που είναι στην "διπλανή μας πόρτα" και ασχολούνται αν θα παγώσει ή αν έχει παγώσει το νερό σάυτόν τον πλανήτη ;; Μπορεί να έχει παγώσει πριν μερικές χιλιάδες χρόνια ή να παγώσει στα επόμετα πεντακόσια !! Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ προφανώς δεν έχουν καμιά σχέση με τον εν λόγω πλανήτη και αν της έστειλε η ΝΑΣΑ είναι καθαρό "δούλεμα" μια και ο εν λόγω πλανήτης θα φαίνεται ως αμυδρά λευκή τελεία στον θόλο του ουρανού. Όλα τα υπόλοιπα συμπεράσματα είναι μαθηματικά αποτελέσματα από τις αστρονομικές μετρήσεις.
    Δυστυχώς μετά τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, παγκοσμίως, τώρα έρχονται και οι επιστημονικοί φορείς και μας πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες !! Απλώς θέλουν να μετρήσουν πόσο "τσιμπάμε" όπως γίνεται με δεκάδες καθημερινές ηλιθιότητες που κυκλοφορούν πολλές φορές σκοπίμως !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει