Οι ανθρώπινες ακαθαρσίες αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση των πληθυσμών.

Αν καταφέρουν λοιπόν να αποδείξουν ότι τα προϊστορικά περιττώματα που βρήκαν ανήκουν σε ανθρώπους, τότε μια ομάδα επιστημόνων θα καθορίσουν πότε ακριβώς έφτασε ο πρώτος άνθρωπος στην Αμερική.

Μέχρι σήμερα η συναίνεση λέει πως ο άνθρωπος αποβιβάστηκε στη Βόρεια Αμερική κοντά στα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 13.000 χρόνια. Δεν είναι πάντως σίγουροι ούτε για το πότε ούτε για το πώς.

Υπάρχουν μελέτες που μας λένε για διάφορες φυλές προϊστορικών ανθρώπων που μπορεί να ήταν εκεί ακόμα παλιότερα. Σε αυτό θέλει να απαντήσει μια ομάδα βρετανών αρχαιολόγων αναζητώντας τις αποδείξεις στα προϊστορικά περιττώματα που βρήκαν σε ανασκαφή στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε πως τα περιττώματα είναι ηλικίας τουλάχιστον 14.000 ετών και η ανάλυση βρήκε ανθρώπινο DNA. Μπορεί όμως ο άνθρωπος να μόλυνε απλώς τα δείγματα και να μην είναι πράγματι ανθρώπινα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances», αναζήτησε κι άλλους βιοδείκτες ανθρώπινης παρουσίας στα απολιθωμένα περιττώματα. Και είναι πεπεισμένη πως ανήκουν πράγματι σε ανθρώπους.

Η επιστημονική διαμάχη καλά κρατεί και όλα θα κριθούν τελικά στο πεδίο της ανάλυσης των ακαθαρσιών…