Μετά από 8 χρόνια που μία αρκούδα πέθανε από δηλητηρίαση αναμένεται να ξεκινήσει η ανασύσταση του σκελετού της. Ο αρκούδος που πέθανε στους Ψαράδες Πρεσπών ζύγιζε 300 κιλά και δεν κατάφεραν να τον θάψουν αλλά τον σκέπασαν με πέτρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την Εικαστική Πορεία 2021 που διοργανώνεται από τον δήμο Πρεσπών, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον Μάιο του 2012, μια αρσενική αρκούδα πέθανε έξω από τους Ψαράδες, δηλητηριασμένη από φόλα.

«Δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί το πτώμα του νεκρού αρκούδου, διότι ζύγιζε σχεδόν 300 κιλά. Ούτε ήταν δυνατόν να σκαφτεί λάκκος και να καταχωθεί το πτώμα, διότι το έδαφος είναι βραχώδες. Οι φύλακες τον σκέπασαν με πέτρες.

Οκτώ χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 2020, οι φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής/Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διερεύνησαν τη θέση. Κάποιοι βράχοι είχαν υποχωρήσει και τα κόκαλα είχαν αρχίσει να φαίνονται», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας για την Εικαστική Πορεία και σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, θα επιχειρηθεί η εκταφή και ανασύσταση του σκελετού της αρκούδας.

«Με αυτόν τον τρόπο», τονίζεται, «θα ανασυσταθεί η μνήμη μιας ιστορίας με τραγική κατάληξη την απώλεια της ζωής ενός θηλαστικού με τον πλέον ειδεχθή τρόπο, τη θανάτωσή του με φόλα».

Η διαδικασία υλοποιείται ως δράση εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Βελτιώνοντας τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Ευρώπης- Arc PROM.

Παράλληλα, στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες στην περιοχή για την Εικαστική Πορεία 2021, περιλαμβάνεται ο καθαρισμός, τακτοποίηση και αρχική συντήρηση των σχολικών βιβλίων, του αρχείου και του εξοπλισμού (θρανία, χάρτες, εποπτικά όργανα) στο Δημοτικό Σχολείο Ψαράδων.

«Πρόκειται για μια διαδικασία σύγχρονης αρχαιολογίας και ανασύστασης μιας σχολικής αίθουσας της δεκαετίας του ’60- ’70 σε μια από τις αίθουσες του σχολείου.

Ταυτόχρονα θα καθαριστούν όλοι οι υπόλοιποι χώροι του κτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο δυνητικά θα δημιουργηθεί η υποδομή για τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με τη ύπαρξη χώρων εργαστηρίων στην Πρέσπα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι φωτογραφίες είναι του ΑΠΕ – ΜΠΕ