Γεράσιμος Θωμάς: Μονόδρομος η ταχεία απολιγνιτοποίηση – Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα

Οι στόχοι του υπουργείου μέχρι το 2023


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:21
30/06/2020
Γεράσιμος Θωμάς: Μονόδρομος η ταχεία απολιγνιτοποίηση - Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα
2
loading

Σε αύξηση της συνολικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών φέτος προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το 75% της ισχύος που είχε προγραμματιστεί για το 2020, έχει καλυφθεί.

O κ. Θωμάς χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ταχεία απολιγνιτοποίηση (με το κλείσιμο όλων των λειτουργούντων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023) για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η χρήση του λιγνίτη είχε ήδη περιοριστεί την τελευταία δεκαετία, με τη μείωση της λιγνιτικής από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την κατάρτιση του master plan που θα είναι προϊόν ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού και θα αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες στις λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη).

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επεσήμανε επίσης ότι «κλειδί» για την υλοποίηση του master plan αποτελεί η διακυβέρνησή του καθώς και η χρηματοδότησή του, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχουν τα κονδύλια όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από τον νέο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Έχουμε έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και τις συναφείς θέσεις εργασίας», είπε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 2 GW και 1 GW αντίστοιχα, πολλά εκ των οποίων θα υλοποιηθούν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχει συμπράξει επί τούτου με ξένους ομίλους όπως τη γερμανική RWE, την πορτογαλική EDPR και την Maasdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα είναι πολύ ισχυρό, κάτι που αποτυπώνεται και στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, συμπιέζοντας τις τιμές επ' ωφελεία των καταναλωτών.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που ανοίγονται για τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και το «πράσινο» υδρογόνο (που θα διερευνηθούν το β' εξάμηνο του έτους). Ειδική αναφορά έκανε τέλος στην ανάγκη για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας (μέσω των διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων), ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας έως το 2023, ο διπλασιασμός της μεταφορικής ικανότητας στη διασύνδεση Ελλάδα-Ιταλίας (που προβλέπεται και σε σχετικό Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει Αθήνα και Ρώμη), καθώς η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τα επόμενα χρόνια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να καταργηθεί από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν αέριοι ρύποι για τους οποίους πληρώνουμε πρόστιμα και δικαιώματα. Με τη διασύνδεση των νησιών θα πρέπει να καταργηθεί και το ΥΚΩ βέβαια. Και φυσικά να μειωθεί η τιμή του ρεύματος αφού η παραγόμενη KWh από ΑΠΕ είναι κατά πολύ φθηνότερη από αυτή των λιγνιτών.
  Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η αναφορά στο πράσινο υδρογόνο. Πρόσφατα είχε έρθει ένας εκπρόσωπος εταιρίας στη χώρα μας, για να μας πουλήσει αυτή την τεχνολογία. Αυτή ντε που μαθαίναμε στο Γυμνάσιο, την ηλεκτρόλυση του νερού. Μυρίζομαι μεγάλες μίζες εκεί και λεφτά που θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού.
  Δεν είναι άχρηστη σαν τεχνολογία αλλά είναι για ειδικές περιπτώσεις μόνο και σε περιορισμένο βαθμό. Είναι γνωστό ότι η αποδοτικότητα του κύκλου είναι τόσο μικρή που την καθιστά ασύμφορη λύση για αποθήκευση ενέργειας. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για καύση, να μην ξεχνάμε ότι παράγονται NOx αφού συμμετέχει ατμοσφαιρικός αέρας σε αυτήν.
  Το μόνο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες είναι η μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Τη χρειαζόμαστε στ\' αλήθεια όμως?
  Νομίζω ότι οι ισχυρές διασυνδέσεις με άλλες χώρες θα μειώσουν κατά πολύ την ανάγκη μακροπρόθεσμης αποθήκευσης ενέργειας. Τα υδροηλεκτρικά, τα αντλησιοταμιευτικά και οι μπαταρίες δικτύου, καθώς και τα επερχόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα καλύψουν άνετα αυτή την ανάγκη.
  Μια μικρή εφεδρεία μόνο από υδρογόνο θα είναι αρκετή. Πιο πολύ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες και όχι για ηλεκτροπαραγωγή.

 2. avatar olymbitis

  Μείναμε τελευταίοι, με όλα τα καλά που πρέσβευε η συνδικαλοδεή και το εν γένει καθεστώς του δημόσιου τομέα. Τώρα, τρεχάτε ποδαράκια μου γιατί θα μας φαν\' οι φλόγες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει