Τα γκάπι, όπως τα λέμε κοινώς, είναι ένα είδος τροπικού ψαριού που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ενυδρείο.

Ακόμα καλύτερα το γνωρίζει όμως η επιστήμη, που μελετά εδώ και καιρό τη συμπεριφορά του. Και μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Current Biology», αποκάλυψε προσφάτως ένα έξυπνο τρικ που επιστρατεύει για να γλιτώνει από τους θηρευτές του.

Όπως ακριβώς οι ταυρομάχοι που κουνούν τις κόκκινες κάπες τους, έτσι και τα guppies τραβούν την προσοχή του θηρευτή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή την επίθεση.

Τι κάνουν; Μαυρίζουν τις ίριδες των ματιών τους! Αυτό κάνει τα μικροσκοπικά ψαράκια (έχουν μήκος 10-40 χιλιοστών) ευκολότερο να εντοπιστούν από τους κυνηγούς τους. Ο βασικός θηρευτής τους είναι οι κιχλίδες και τα guppies δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους.

Όπως μας λέει η μελέτη, τα μικρά ψαράκια προσεγγίζουν τους θηρευτές τους για να δουν αν έχουν βγει για κυνήγι ή όχι. Τα μαύρα μάτια τους προκαλούν τις κιχλίδες να επιτεθούν στο κεφάλι αντί για το σώμα τους. Και μιας και τα guppies περιμένουν την επίθεση σε συγκεκριμένο σημείο, είναι ευκολότερο να την αποφύγουν με τα αστραπιαία αντανακλαστικά τους!

«Παρατηρήσαμε ότι τα guppies προσεγγίζουν τις κιχλίδες από συγκεκριμένη γωνία και σκουραίνουν γρήγορα τα μάτια τους σε μαύρο χρώμα. Και μετά περιμένουν να δουν αν θα επιτεθεί το ψάρι», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Robert Heathcote, «κι ενώ μοιάζει εντελώς περίεργο να κάνεις έναν θηρευτή να σου επιτεθεί στο κεφάλι, αυτή η στρατηγική δουλεύει εξαιρετικά καλά, μιας και τα guppies περιμένουν την επίθεση και διαφεύγουν εύκολα».

Αυτό το παιχνίδι θύτη και θύματος είναι τόσο γρήγορο, διαρκώντας 3 εκατοστά του δευτερολέπτου, που καταγράφεται μόνο σε πολύ γρήγορες επιστημονικές κάμερες…