Πριν από περίπου δύο μήνες, όταν έκλειναν τα σχολεία και άρχιζε η εφαρμογή των πρώτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, μέσα στο ζοφερό σκηνικό της πανδημίας ξεχώριζε ήδη μία θετική συνέπεια: Το περιβάλλον έδειχνε επιτέλους να ανασαίνει σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, και στην Αθήνα αυτό αποτυπωνόταν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο χρώμα του ουρανού της. 

Η φωτογραφία από τις 19 Μαρτίου

Δύο μήνες μετά, η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» έχει ήδη αρχίσει. Οι μετακινήσεις είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες, το εμπόριο επαναλειτουργεί, τα σχολεία άνοιξαν για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, οι αρχαιολογικοί χώροι επαναλειτουργούν και χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Τα καλά νέα για την οικονομία ή την καθημερινότητα έχουν τον ακριβώς αντίθετο αντίκτυπο στον ουρανό της πρωτεύουσας. Η καθαρή ατμόσφαιρα αρχίζει να αποτελεί ήδη παρελθόν και το γνώριμο νέφος σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και την ζέστη αλλάζουν την εικόνα του αττικού ουρανού, όπως φαίνεται και τις παρακάτω φωτογραφίες.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος