Οι δεινόσαυροι δεν σταματούσαν να αναπτύσσονται σωματικά μέχρι το θάνατό τους, σύμφωνα με έρευνα του παλαιοντολόγου Jack Horner από το Μουσείο «Rockies» στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο της μελέτης του ο δρ. Horner ανέλυσε απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων από τη συλλογή του μουσείου.

Όπως διαπίστωσε, τα εξωτερικά στρώματα των οστών των νεαρών δεινοσαύρων περιείχαν κανάλια, τα οποία κάποτε θα μπορούσαν να είχαν φιλοξενήσει αιμοφόρα αγγεία, αλλά και οστεοκύτταρα, κύτταρα εξαιρετικά σημαντικά για το σχηματισμό των οστών.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι εντόπισε αντίστοιχα σημάδια ανάπτυξης και στα απολιθώματα ενήλικων δεινοσαύρων, οι οποίοι αναμενόταν ότι στο στάδιο της ενηλικίωσης θα είχαν σταματήσει να αναπτύσσονται, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα περισσότερα ζώα σήμερα.

Τα σημαντικότερα απολιθώματα που μελέτησε ο ερευνητής ήταν τα οστά ενός αλλόσαυρου και έξι τυραννόσαυρων ρεξ.

Ο αλλόσαυρος που εξέτασε ήταν 13 ετών και έφτανε σε μήκος τα δέκα μέτρα. Σύμφωνα με τον επιστήμονα μέχρι το θάνατό του δεν είχε σταματήσει να αναπτύσσεται. Σημάδια συνεχούς ανάπτυξης εντοπίστηκαν και στους τυραννόσαυρους.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, ο ερευνητής τονίζει ότι αυτή συνίστατο σε μεγαλύτερα και όχι μακρύτερα οστά, τα οποία έδιναν όγκο στα ζώα καθώς μεγάλωναν.

Ως παράδειγμα ανέφερε τον τυραννόσαυρο ρεξ, εξηγώντας ότι καθώς ενηλικιωνόταν δεν αυξανόταν τόσο το ύψος ή το μήκος του, αλλά απλά φαινόταν πιο ογκώδης.

Πηγή: econews.gr