Πώς το ψήσιμο του κρουασάν δίνει λύση στην αποθήκευση της… «πράσινης» ενέργειας

Μια πρόκληση της επιστήμης και μια αναπάντεχη έμπνευση


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:19
27/11/2019
Πώς το ψήσιμο του κρουασάν δίνει λύση στην αποθήκευση της… «πράσινης» ενέργειας
loading

Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε ένα κρουασάν να ξέρετε πως έχετε στα χέρια σας την ίδια τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να γίνει η παραγωγή ενέργειας φιλικότερη στον πλανήτη.

Έναν πρωτότυπο πυκνωτή που μπορεί να αποθηκεύσει κατά 30 φορές περισσότερη ενέργεια από το καλύτερο μοντέλο της αγοράς δηλαδή, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας!

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια έχουν γίνει πολύ φτηνότερες στις μέρες μας, η αποθήκευσή τους όμως για εκείνες τις μέρες με συννεφιά και νηνεμία παραμένει πρόκληση. Και είναι ένας από τους λόγους που αποτρέπει την επιλογή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι διηλεκτρικοί πυκνωτές ίσως είναι η λύση και ο δρ Emiliano Bilotti προσπαθεί να τους κάνει εμπορικά βιώσιμους, βρίσκοντας την έμπνευση στο μέρος που θα περίμενες λιγότερο.

Οι πυκνωτές είναι μια από τις αποδοτικότερες μεθόδους αποθήκευσης ηλεκτρισμού, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα από τον ανταγωνισμό. Μόνο που δεν αποθηκεύουν πολύ ενέργεια, γεγονός που αναγνώρισε ο Bilotti ότι ευθύνεται η σχεδιαστική τους ανεπάρκεια.

Κι έτσι σκέφτηκε μια μέρα πώς φτιάχνονται τα κρουασάν! Πώς διπλώνεται η ζύμη δηλαδή πριν το ψήσιμο του εδέσματος. Και συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε να εφαρμόσει την ίδια τεχνική στο εσωτερικό των πυκνωτών, ώστε να αυξήσει τη χωρητικότητά τους.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications», περιγράφει τη διαδικασία και τονίζει πως δουλεύει «χωρίς την ανάγκη επικίνδυνων αερίων, διαλυτών, ηλεκτρικών ή χημικών διεργασιών».

Το προϊόν του είναι πολύ πιο πυκνό από τους πυκνωτές που κυκλοφορούν, αν και πάλι υπολείπεται των μπαταριών. Μόνο που έχει βρει τον τρόπο να τον κάνει ακόμα πιο αποδοτικό, πατώντας σταθερά πάνω στον τρόπο που ζυμώνονται τα κρουασάν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει