Το «τεχνητό φύλλο» που ρίχνεται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η τεχνολογία του μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε εναλλακτικό καύσιμο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:58
05/11/2019
Το «τεχνητό φύλλο» που ρίχνεται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
2
loading

Αντιγράφοντας τη λειτουργία των αληθινών φύλλων και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, ερευνητές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα τεχνητό φύλλο που θα βοηθήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς μετατρέπει με φθηνό τρόπο το βασικό «αέριο του θερμοκηπίου», το διοξείδιο του άνθρακα, σε χρήσιμα εναλλακτικά καύσιμα (μεθανόλη).

Η νέα τεχνολογία έχει εμπνευστεί από τα φυτά, που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να μετατρέπουν το διοξείδιο σε θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γιμίν Γου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Γουότερλου, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενέργειας «Nature Energy». «Το ονομάζουμε τεχνητό φύλλο επειδή μιμείται τα πραγματικά φύλλα και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Το πραγματικό φύλλο παράγει γλυκόζη και οξυγόνο, ενώ το δικό μας μεθανόλη και οξυγόνο» δήλωσε ο Γου.

Η παραγωγή μεθανόλης από διοξείδιο του άνθρακα αφενός θα μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» αφετέρου θα παράγει ένα υποκατάστατο των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, εφόσον βέβαια η νέα τεχνολογία των τεχνητών φύλλων εφαρμοστεί μαζικά, κάτι όχι βέβαιο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών, όπως είπαν, θα είναι να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του φύλλου όσον αφορά την παραγωγή μεθανόλης, καθώς και να αξιοποιήσουν εμπορικά τη νέα τεχνολογία.

«Η νέα ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγον πρόβλημα και μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό καύσιμο», ανέφερε ο Γου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Giorgis

    Όσο περισσότερες τεχνολογίες ΑΠΕ τόσο το καλύτερο. Προτιμώ βέβαια όσο το δυνατόν λιγότερες καύσεις. Ακόμη κι αν είναι ουδέτερες όσο αφορά το CO2 δεν είναι καθόλου ουδέτερες όσο αφορά τα NOx.

  2. avatar φωφω

    Στη χημεία σημαίνει την ένωση κάποιου στοιχείου με δύο άτομα τού οξυγόνου . .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει