Τα πορτρέτα που αποτυπώνουν ανθρώπους οι οποίοι πνίγονται σε μια θάλασσα από πλαστικό, εξέθεσε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ο Αυστριακός φωτογράφος Αντρέας Φράνκε (Andreas Franke).

Η έκθεση, με επωνυμία, «Plastic Ocean Project», έλαβε χώρα στο ναυάγιο του σκάφους του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού USS General Hoyt S. Vandenberg, στα ανοιχτά της ακτής του Key West, στη Φλόριντα. Όποιος ήταν αρκετά θαρραλέος να κατεβεί σε βάθος 40 με 50 μέτρων, μπορούσε να απολαύσει τα 24 φωτογραφικά πορτρέτα του Φράνκε.

Τα έργα παρέμειναν τέσσερις μήνες στο νερό, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από αλάτι, φύκια και άλλους μικροοργανισμούς. Τα ετοιμάζουν τώρα για επίγεια έκθεση, χωρίς να έχει προς το παρόν ανακοινωθεί το πού. Ο Φράνκε δεν αφαίρεσε την πατίνα, για να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να πάρουν μια μικρή «γεύση» της ομορφιάς του ωκεανού και της ζωής μέσα του.

Από το 2011, ο φωτογράφος με έδρα τη Βιέννη επιδίδεται σε υποβρύχια πρότζεκτ: έχει, προς ώρας, εκθέσει στα ναυάγια των σκαφών Vanderberg, Stavronikita και Mohawk. «Αναπαριστώντας κάθε τι που είναι όμορφο σε αυτόν τον κόσμο, δείχνω όμορφους ανθρώπους. Αναπαριστώντας το μέλλον μας, δείχνω την επόμενη γενιά μας. Δείχνω και τις δύο ομάδες στο νερό, μέσα σε πλαστικά σκουπίδια τα οποία συνελέγησαν στις ακτές της Ιταλίας, σε μία μόνο μέρα», εξήγησε ο φωτογράφος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μέσω του επόμενου σετ φωτογραφιών, απομονώνω πλαστικά αντικείμενα από το πρώτο σετ φωτογραφιών και τα αντιπαραθέτω με γεγονότα, ώστε να δημιουργήσω μεγαλύτερη συνείδηση για το μέγεθος του προβλήματος του πλαστικού στους ωκεανούς μας», πρόσθεσε.

Δείτε χαρακτηριστικές στιγμές της έκθεσης: