Όρκες και φάλαινες απελευθερώθηκαν από τη «φυλακή των κητών» της Ρωσίας

Είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στο ακρωτήριο Περόφσκι


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:59
27/06/2019
Όρκες και φάλαινες απελευθερώθηκαν από τη «φυλακή των κητών» της Ρωσίας
1
loading

Οι εμπειρογνώμονες  του  Εθνικού Επιστημονικο-ερευνητικού Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας απελευθέρωσαν σήμερα, δυο όρκες και έξι φάλαινες μπελούγκα από τη λεγόμενη «φυλακή των κητών» που βρίσκεται στον Κόλπο Σρένταγια της  Πριμόριε, της Ρωσίας. Στα θαλάσσια θηλαστικά τοποθετήθηκαν πομποί με δορυφορικά συστήματα, προκειμένου οι επιστήμονες να παρακολοθούν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου, «οι εμπειρογνώμονες απελευθέρωσαν σήμερα τα θαλάσσια θηλαστικά που είχαν μεταφερθεί στο ακρωτήριο Περόφσκι (στην περιοχή Χαμπάροφσκ). Δύο όρκες και έξι φάλαινες μπελούγκα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Προτού τις απελευθερώσουν, οι κτηνίατροι πραγματοποιήσαν όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες υγείας των θαλάσσιων θηλαστικών είναι καλοί. Επίσης στις όρκες και στις φάλαινες μπελούγκα τοποθετήθηκαν πομποί που εκπέμπουν δορυφορικά σήματα και δίνουν την δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους και να συλλέγουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους». Στην δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου Αλεξέι Σμαρόντοφ.

Ο Σαμαρόντοφ προσέθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή που τα θαλάσσια θηλαστικά αφέθηκαν ελεύθερα είναι ευνοϊκές. «Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι όρκες είχαν έναν εκνευρισμό που ήταν αναμενόμενος, με αποτέλεσμα για μερικές ώρες να παραμένουν κοντά την ακτή ενώ στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την έξοδο του κόλπου της Σαχαλίνης. Μετά το μεσημέρι απελευθερώθηκαν και οι φάλαινες μπελούγκα, οι οποίες κατευθύνθηκαν αμέσως προς την ανοιχτή θάλασσα.

Οι πρώτες αυτές όρκες και φάλαινες μπελούγκα είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στο ακρωτήριο Περόφσκι στην περιοχή Χαμπάροφσκ. Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους, η οποία διήρκεσε έξι μέρες, καθώς διάνυσαν μια διαδρομή 1.800 χιλιομέτρων, όσο είναι δηλαδή το μήκος της διαδρομής από τον Κόλπο Σρένταγια έως το ακρωτήριο Περόφσκι, στο πλευρό τους βρισκόντουσαν κτηνίατροι και εκπαιδευτές που είχαν την επιμέλεια τους, δήλωσε ο Σμαρόντοφ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας επισήμανε ότι μόλις η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συνόδευσε τα θαλάσσια θηλαστικά στο ακρωτήριο Περόφσκι, επιστρέψει στην περιοχή Πριμόριε, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη μεταφορά και την απελευθέρωση της επόμενης ομάδας των θαλάσσιων θηλαστικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Επιτέλους

    έκαναν και κάτι σωστό

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει