«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον Παρθενώνα»

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0:44
26/06/2019
«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον Παρθενώνα»
3
loading

Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας καθώς η ατμοσφαιρική μόλυνση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας σε αρχαία τείχη και ναούς, ανάμεσα σε αυτά και η Ακρόπολη. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρχαία μνημεία της Αθήνας κρούουν επιστήμονες μιλώντας στο Reuters για τ’ αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το άρθρο παρά το γεγονός ότι ο λόφος της Ακρόπολης είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τα μνημεία που βρίσκονται εκεί.

«Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν. Επί δεκαετίες, γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης και όλων των μνημείων μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Όμως η Ελλάδα, έχει χιλιάδες εκτεθειμένα αρχαία. Κάθε χρόνο, έχουμε και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και δίνουμε χρήματα, πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τα αρχαία τείχη. Τέτοια προβλήματα δεν είχαμε τόσο εκτεταμένα στο παρελθόν» τόνισε στο Reuters, η κ. Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού ο οποίος επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία. Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομία,  υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερη προστασία για τα μνημεία της και ένα σύστημα παρακολούθησης που να τους παρέχει περισσότερη προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Αντί να ασχολούμαστε με την κλιματική αλλαγή καθόμαστε και συζητάμε για το όνομα της Μακεδονίας. Τόσο ζώα..

  2. avatar φιλελες με οφσορ και αντικομουνιστης

    δεν πειραζει. αρκει οι ρυθμοι αναπ[τυξης να μην πεσουν

  3. avatar SER 30

    ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ ΠΕΔΙΑΔΑ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΛΕΥΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ Η ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΙΝΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΝΕΡΑ ΑΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΙΚΗ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΒΡΩΜΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΛΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΚΩΔΩΝΕΣ . ΜΑΣ ΤΑΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΗΔΕΝ . ΟΛΟ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΗΣΕΙΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΕ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ . ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ Η ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ . ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει