Με ένα κομήτη πρόκειται να βρεθεί «αντιμέτωπος» ο πλανήτης Άρης την επόμενη χρονιά, καθώς δεν αποκλείεται το ουράνιο σώμα να πέσει πάνω του.

Ο πιθανός «εχθρός» φέρει την ονομασία C/2013 A1, και ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι το Δεκέμβριο. Οι εικόνες είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει γίνει αντιληπτός τότε. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν από τους αστροφυσικούς προκειμένου να υπολογίσουν την τροχεία του γύρω από τον Ήλιο.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Σύμφωνο με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, ο κομήτης δεν πρόκειται να συγκρουστέι με τον πλανήτη. Αντίθετα, υπολογίζεται ότι θα περάσει σε μια απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. Η απόσταση αυτή είναι ασφαλής, αν σκεφτούμε ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε προ ημερών από τη Γη σε μόλις 34.400 χλμ.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί αυτοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους μιας και τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ανεπαρκή. Έτσι δεν αποκλείεται ο κομήτης να προσκρούσει στον Άρη.

Ό,τι και αν συμβεί τελικά, οι παρατηρητές από τη Γη, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την πορεία του κομήτη. Επιπλέον, δεν αποκλείεται τα ερευνητικά ρόβερ που βρίσκονται στον «κόκκινο πλανήτη» να καταφέρουν να φωτογραφίσουν τη διέλευση του κομήτη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.