Υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν μικροτσίπ στους σκύλους τους από το Απρίλιο του 2016 θα είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων στη Βρετανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων και να αυξήσει την υπευθυνότητα των αφεντικών τους.

Τα μικροτσίπ, που έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα κόκκο ρυζιού και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα του σκύλου στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες τους, θα περιέχουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Όσοι ιδιοκτήτες αρνηθούν να το χρησιμοποιήσουν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους έως 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Οουεν Πάτερσον, «110.000 σκύλοι χάνονται ετησίως, για το λόγο αυτό η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι μία απλή λύση που διευκολύνει τον εντοπισμό του κατοικίδιού τους αν χαθεί ή κλαπεί».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 100.000 σκύλοι εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους ή χάνονται, κάτι που κοστίζει 57 εκατ. στερλίνες στους φορολογουμένους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Οι αρχές ευελπιστούν ότι το νέο μέτρο θα βοηθήσει όσους χάνουν τα ζώα τους να τα ξαναβρούν, ενώ θα συμβάλει και στο να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες.

Η τοποθέτησή του μικροτσίπ από ειδικό κτηνίατρο θα κοστίζει από 25 ως 35 ευρώ, ωστόσο κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις προσφέρουν την τοποθέτησή τους δωρεάν