Αόριστη δέσμευση 170 χωρών να περιορίσουν «σημαντικά» τα πλαστικά μιας χρήσεως έως το 2030

Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:34
17/03/2019
Αόριστη δέσμευση 170 χωρών να περιορίσουν «σημαντικά» τα πλαστικά μιας χρήσεως έως το 2030
3
loading

Να «μειώσουν σημαντικά» τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης ως το 2030 δεσμεύτηκαν εκατόν εβδομήντα χώρες στη διάρκεια της διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι, ωστόσο η κίνηση κρίνεται από υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος ως ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης παγκοσμίως.

Οι 170 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της χρήσης μεταξύ άλλων των πλαστικών σακουλών, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι χώρες δεσμεύτηκαν «να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημά μας η χρήση και η μη βιώσιμη απόρριψη των πλαστικών προϊόντων, κυρίως περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης ως το 2030».

Η αρχική πρόταση για τη σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης ως το 2025 προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση για όλα τα κράτη μέλη», σχολίασε ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της διάσκεψης στους δημοσιογράφους πριν την ψηφοφορία επί της τελικής ανακοίνωσης. «Το περιβάλλον βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Δεν χρειαζόμαστε φλύαρα κείμενα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τόνισε.

Περισσότεροι από 4.700 αντιπρόσωποι –ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου—συμμετείχαν στη διάσκεψη. Μεταξύ των αποφάσεων που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων αλλά και η πρόθεση να γίνουν διαβουλεύσεις με αυτόχθονες πληθυσμούς προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανόνες.

Ωστόσο στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτή, καμία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κουφός Ντίνας

  Επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι πετούν τα πλαστικά στην θάλασσα προσπαθούμε με χρηματικά τέλη να λύσουμε το πρόβλημα. Προτείνω να τιμωρούνται οι παραβάτες ή να αμείβονται όσοι επιστρέφουν τα κενά πλαστικά.

  1. avatar John E Papas

   Σωστός!!!

  2. avatar Giorgis

   Για να αμείβονται όσοι τα επιστρέφουν σημαίνει ότι θα έχουν χρεωθεί προηγουμένως. Ακριβώς αυτό που κατηγορείς δηλαδή. Και το κόστος διαχείρισης θα είναι τέτοιο που θα χρεώνεται αδρά. Επίσης, για να τιμωρούνται οι παραβάτες θα πρέπει να προσληφθεί επιπλέον αστυνομία που θα ασχολείται με αυτό. Που σημαίνει αύξηση φόρων. Μια χαρά είναι τα τέλη λοιπόν αφού δεν σε υποχρεώνει κανείς να τα πληρώσεις (αν δεν κάνεις χρήση). Λειτουργούν και αποτρεπτικά και σαν ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέχρι να απαγορευτούν εντελώς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει