Κομμάτι της Ανταρκτικής, δύο φορές σαν τη Νέα Υόρκη, είναι έτοιμο να αποκοπεί

Ανησυχία στους επιστήμονες για το τεράστιο κομμάτι πάγου και τις βάσεις που βρίσκονται πάνω του


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18:13
02/03/2019
Κομμάτι της Ανταρκτικής, δύο φορές σαν τη Νέα Υόρκη, είναι έτοιμο να αποκοπεί
loading

Με ανησυχητικούς τόνους περιέγραψαν οι επιστήμονες το γεγονός ότι μία τεράστια «τράπεζα πάγου» όπως ονομάζεται, και είναι κομμάτι της Ανταρκτικής, θα αποκολληθεί και θα σχηματίσει ένα παγόβουνο 1709 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι τράπεζες πάγου δημιουργούνται από τις συνεχείς χιονοπτώσεις που φέρεται να παραμένουν σχετικά σταθερές για εκατομμύρια χρόνια, ενώ το μέγεθος γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι ισούται (περίπου) δύο φορές με το μέγεθος της Νέα Υόρκης.

Η NASA δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποκόλλησης ωστόσο υπάρχουν δυο τεράστιες ρωγμές οι οποίες θα μεγαλώσουν και τελικά θα αποκόψουν το κομμάτι. Η πρώτη ρωγμή εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο βόρειο μέρος του και συνεχίζει να μεγαλώνει προς τα ανατολικά. Η άλλη, έχει ξεκινήσει από το κέντρο του και κινείται βόρεια και ήταν σταθερή επί 30 χρόνια αλλά πλέον μεγαλώνει κατά 2,5 μίλια το χρόνο. Όταν αυτές οι δυο συναντηθούν, το κομμάτι αυτό θα αποκοπεί από την στεριά.

Η ενδεχόμενη αυτή αποκόλληση προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς πάνω στην τράπεζα πάγου Brunt βρίσκεται μια μεγάλη βάση που φιλοξενεί επιστήμονες από την Βρετανία και οι έρευνές τους αφορούν την ατμόσφαιρα και το διάστημα. Λόγω των φόβων για την ασφάλεια των επιστημόνων ο συγκεκριμένος σταθμός έχει κλείσει δυο φορές τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλαγών στην σύσταση του πάγου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει