Το νησί Staffa ή αλλιώς το νησί με τις κολώνες ανήκει στις εσωτερικές Εβρίδες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στις δυτικές ακτές της Σκωτίας.

Στις ακτές του νησιού, οι πολυάριθμες σπηλιές, σκαλισμένες από τη βροχή και τα ρεύματα της θάλασσας εντυπωσιάζουν με τη φυσική ομορφιά τους.

Το νησί κατοικήθηκε το 1772 αλλά λόγω του άγριου χειμώνα μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα είχε ερημώσει. Οι σημερινοί του κάτοικοι είναι τα θαλασσοπούλια, οι φώκιες και το σπάνιο πτηνό, φρατερκούλα.

Το Σπήλαιο Fingal που βρίσκεται στο νησί, φιλοξενεί εκατοντάδες στήλες από βασάλτη που δημιουργήθηκαν από τη μαζική ροή λάβας, που πάγωσε και δημιούργησε το εξαγωνικό σχήμα των στηλών.

Η μεγάλη θαλάσσια σπηλιά βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, έχει 20 μέτρα ύψος, 75 μέτρα μήκος και μια μεγάλη τοξωτή είσοδο και εκτιμάται πως διαμορφώθηκε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια.

Η θολωτή του οροφή και οι απόκοσμοι ήχοι που παράγονται από την ηχώ των κυμάτων του έχουν δώσει το προσωνύμιο «An Uaimh Bhinn» που στα Κέλτικα σημαίνει μελωδική σπηλιά.

Ο Ιούλιος Βερν, ο ρομαντικός συνθέτης Μέντελσον και οι Pink Floyd, είναι ορισμένοι που εμπνεύστηκαν από το προϊστορικό σπήλαιο με τους τελευταίους να δίνουν το όνομά του σε τραγούδι τους.

Το σπήλαιο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ειδικές κρουαζιέρες, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να το εξερευνήσουν και να αναρριχηθούν στους βράχους.