Προβληματισμό έχει προκαλέσει ο τρόπος λειτουργίας του ζωολογικού κήπου «Πλατανεώνας» σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς καταγράφονται προβλήματα στη σίτιση αλλά και στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους. Ο ζωολογικός κήπος λειτουργεί στην Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης και ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα για την προστασία των ζώων, που όμως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Ήδη μερικές μέρες νωρίτερα, βρέθηκε νεκρό ένα άλογο, που ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης απέδωσε στην κακή διατροφή. Σημειώνεται ότι ο κ. Γαλαμάτης είναι κτηνίατρος.

Επιπλέον, υποψίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν έγινε νεκροψία στο ζώο πριν ταφεί, κάτι που κατήγγειλε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ασπροβάλτας, Όλγα Σίρκου. Η ίδια, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισήμαινε και αυτή, ότι τα ζώα δεν σιτίζονται καλά.

Τα προβλήματα στη φροντίδα των ζώων, είχε εντοπίσει ο δήμαρχος πριν από ενάμιση μήνα, επισημαίνοντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα ζώα «χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από ειδικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις, ώστε αυτά να σιτίζονται σωστά, να τους παρέχεται σωστή και υπεύθυνη ιατροφαρμακευτική φροντίδα ώστε να βιώνουν συνθήκες ευζωίας». Ωστόσο, μέχρι στιγμής τη σίτιση, αλλά και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει, εθελοντικά, φιλοζωικές οργανώσεις.

Μετά τη διαπίστωση και παρουσίαση των προβλημάτων στη συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο Δήμος είχε έρθει σε επαφή με τη σχολή, με στόχο την εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την αναζήτηση κοινών μορφών δράσεων στους τομείς που σχετίζονται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και συμβουλών προς τον δήμο από τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση- κατά χώρο και χρόνο- των συντελεστών παραγωγής (ζωικό υλικό, εγκαταστάσεις, επιστημονικές γνώσεις, εργασία, κεφάλαιο, γη).

Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τη σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας και σε λίγες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Πέραν αυτού, λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία σήμανσης των ζώων από την αρμόδια κτηνιατρική διεύθυνση της περιφέρειας και σκοπεύουμε, μόλις εγκριθούν προσλήψεις 5μηνης διάρκειας, να τοποθετήσουμε στο πάρκο και έναν δημοτικό υπάλληλο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλαμάτης.