Ερωτηματικά για τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου «Πλατανεώνα»

Άλογο βρέθηκε νεκρό εξαιτίας της κακής διατροφής


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19:45
08/11/2012
Ερωτηματικά για τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου «Πλατανεώνα»
6
loading

Προβληματισμό έχει προκαλέσει ο τρόπος λειτουργίας του ζωολογικού κήπου «Πλατανεώνας» σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς καταγράφονται προβλήματα στη σίτιση αλλά και στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους. Ο ζωολογικός κήπος λειτουργεί στην Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης και ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα για την προστασία των ζώων, που όμως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Ήδη μερικές μέρες νωρίτερα, βρέθηκε νεκρό ένα άλογο, που ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης απέδωσε στην κακή διατροφή. Σημειώνεται ότι ο κ. Γαλαμάτης είναι κτηνίατρος.

Επιπλέον, υποψίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν έγινε νεκροψία στο ζώο πριν ταφεί, κάτι που κατήγγειλε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Ασπροβάλτας, Όλγα Σίρκου. Η ίδια, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισήμαινε και αυτή, ότι τα ζώα δεν σιτίζονται καλά.

Τα προβλήματα στη φροντίδα των ζώων, είχε εντοπίσει ο δήμαρχος πριν από ενάμιση μήνα, επισημαίνοντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα ζώα «χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από ειδικό προσωπικό με ειδικές γνώσεις, ώστε αυτά να σιτίζονται σωστά, να τους παρέχεται σωστή και υπεύθυνη ιατροφαρμακευτική φροντίδα ώστε να βιώνουν συνθήκες ευζωίας». Ωστόσο, μέχρι στιγμής τη σίτιση, αλλά και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει, εθελοντικά, φιλοζωικές οργανώσεις.

Μετά τη διαπίστωση και παρουσίαση των προβλημάτων στη συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας και Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο Δήμος είχε έρθει σε επαφή με τη σχολή, με στόχο την εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την αναζήτηση κοινών μορφών δράσεων στους τομείς που σχετίζονται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και συμβουλών προς τον δήμο από τα μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση- κατά χώρο και χρόνο- των συντελεστών παραγωγής (ζωικό υλικό, εγκαταστάσεις, επιστημονικές γνώσεις, εργασία, κεφάλαιο, γη).

Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τη σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας και σε λίγες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Πέραν αυτού, λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία σήμανσης των ζώων από την αρμόδια κτηνιατρική διεύθυνση της περιφέρειας και σκοπεύουμε, μόλις εγκριθούν προσλήψεις 5μηνης διάρκειας, να τοποθετήσουμε στο πάρκο και έναν δημοτικό υπάλληλο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλαμάτης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ineth

  μην είσαστε με τη μια αρνητικοί. παρακαλώ διαβάστε....
  Οι καιροί είναι δύσκολοι και το ότι ο κήπος δεν έχει πια την δυνατότητα να ταιζει τα ζώα του δεν σημαίνει ούτε αμέλεια απαραίτητα ούτε και είναι ανάγκη να παραμείνει έτσι. υπάρχει μέση λύση και μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι. Μπορείτε να ζητάτε από τον μανάβη της γειτονιάς σας ή τον ψαρά ή όλους αυτούς να κρατάνε ότι έχουν για πέταμε και να περνάτε αν μένετε κοντά να πηγαίνετε ότι κανονικά θα πετούσαν και να τα αφήνετε σαν δωρεά στον ζωολογικό κήπο. Πιστέψτε με οι περισσότεροι ζωολογικοί κήπου έχουν μεγάλα προγράμματα τέτοιος δωρεών σε αποφάγια για τα ζώα που με την κατάλληλη γνώση και δοσολογία γίνονται εξαιρετικά γεύματα. Υπάρχει ένα ιπποφορβείο πολύ κοντά σε εμένα και περνάω συχνά πυκνά και αφήνω κάτι με αυτόν τον τρόπο. Αν και τα ζώα έχουν τα πάντα δεν λένε όχι σε κάνα καροτάκι ή κολοκυθάκι και ο σποράκος μου τρελαίνεται να τα βλέπει απο κοντά να τρώνε τα άλογα και μερικά άλλα οικόσιτα ζώα που έχουν. Είμαι βέβαιως πως με την καλή σας την καρδιά και λίγο προσπάθεια όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

  1. avatar john

   είναι επικύνδυνοι οι ζωολογικοί κήποι από την άποψη οτί οι περισσότεροι και στην Ευρώπη όχι μόνο στην Ελλάδα δεν τηρούν τους κανονισμούς! όπως στο Αττικο πάρκο που έχουν τα δελφίνια να πηδάνε πέρα δώθε και να ζούνε σε μια δεξαμενή, ενώ κανονικά θα ζούσανε ελεύθερα στις θάλασσες! δεν πρέπει να στηρίζουμε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ τους ζωολογικούς κήπους!

   1. avatar ineth

    Δεν έχω πάει στο Αττικό ακόμα αλλά θα ήθελα σε παρακαλώ αν πάς ποτέ λχ Γερμανία να κάνει μια βόλτα στους μεγαλους ζωολογικούς κήπους και μετά να μου πεις. Και το πιο σημαντικό. Χρειάζεσαι τους ζωολογικούς κήπους περισσότερο απο ποτέ αν πραγματικά άγαπάς τα ζώα όπως λες. Τα προγράμματα ανταλλαγής ζώων για αναπααγωγή κρατούν ψηλά τις ελπίδες να σωθούν πολλά είδη που στην φύση θα εξαφανιστούν εξαιτίας μας. Και πίστεψέ με, το αν θα κλήσεις τους ζωολογικο΄ςυ κήπους δεν έχει καμμία σχέση με την διατήρηση των ζώων. Όσο υπάρχουν άνθρωποι και κέρδος τα είδη θα χάνονται. Οι ζωολογικοί κήποι και τα προγράματα διατ΄ηρησης ζώων ακόμα και από χομπίστες είναι η τελευταία μας ελπίδα να διατηρήσουμε κάποια απο αυτά. Για του λόγου το αληθες απλά σε ενημερώνω πως μέχρι το 2030 δεν θα υπάρχει πια το δάσος του Αμαζονίου και δέκα χρόνια μετά δεν θα υπάρχει πλέον ΚΑΝΕΝΑ από τα μεγάλα τροπικά δάση.
    Ξεκίνα από εδώ.....[..] το hagenbeck ξεκίνησε με ένα τσίρκο υπόδειγμα στο οποίο μάλιστα μεγάλωσα. Είναι ο ζωολογικος κήπος πρότυπο παγκοσμίως.

 2. avatar Panos Tselios

  άχρηστη είναι να τα μαζέψουν και να τα στείλουν στο ατιικό πάρκο μπας και σώσουν τα υπόλοιπα ζώα ......

  1. avatar john

   και το αττικό δεν είναι καλό! να τα στείλουν να είναι ελεύθερα

 3. avatar neraida

  να το κλείσουν ντροποι τους !!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει