Σε 76 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το ετήσιο κόστος της διατήρησης των απειλούμενων ειδών και της καθιέρωσης προστατευόμενων περιοχών, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στο 1/5 των χρημάτων που διαθέτουν οι καταναλωτές για την αγορά αναψυκτικών ετησίως, είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τη διατήρηση της φύσης μέχρι το 2020.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως μοντέλο τα πτηνά και συγκεκριμένα ζήτησαν από ειδικούς παγκοσμίως να υπολογίσουν πόσα χρήματα θα έπρεπε να δαπανηθούν ώστε ορισμένα είδη πουλιών να ξεφύγουν τον κίνδυνο άμεσης εξαφάνισης.

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο των πτηνών, οι επιστήμονες υπολόγισαν το οικονομικό κόστος της λήψης μέτρων για τη διάσωση όλων των ειδών.

Για να υπολογίσουν το κόστος της προστασίας χερσαίων περιοχών, οι επιστήμονες έκαναν κάποιες εκτιμήσεις αναφορικά με τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης, της υπερεκμετάλλευσης εδαφών και της λαθροθηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2002 οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν στη μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010. Η διορία πέρασε και ο ρυθμός απώλειας αυξήθηκε.

Φέτος, στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν εκ νέου για τη λήψη μέτρων με στόχο τη διατήρηση των ειδών μέχρι το 2020.

Η έρευνα θεωρείται αρκετά σημαντική δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με το οικονομικό κόστος για την προστασία της φύσης, κάτι που ενισχύει την αδράνεια των διστακτικών κυβερνήσεων.

Ορισμένοι επιστήμονες πάντως εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης.

Πηγή: econews.gr