Μέχρι και 24% αναμένεται να συρρικνωθεί το μέγεθος των ψαριών μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν την αντίδραση των ψαριών στα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο νερό.

Μάλιστα μελέτησαν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων σε περισσότερα από 600 είδη ψαριών την περίοδο 2001 με 2050.

Για την ανάπτυξη του μοντέλου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από το σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για υψηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία των ωκεανών και τα επίπεδα οξυγόνου στη θάλασσα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ψαριών.

Μάλιστα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι την περίοδο 2000 με 2050, το μέγιστο βάρος που μπορούν να φτάσουν τα ψάρια θα μειωθεί από 14% μέχρι και 24%.

Το μέγεθος των ψαριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα οξυγόνου στο θαλασσινό νερό, τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία.

Η έλλειψη οξυγόνου περιορίζει την ανάπτυξη των μεγάλων θηρευτών, κάτι που έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για το υπόλοιπο οικοσύστημα.

Το φαινόμενο είναι εντονότερο στις τροπικές περιοχές, όπου το ποσοστό συρρίκνωσης των ψαριών ξεπερνά το 20%.

«Εκπλαγήκαμε από τη μεγάλη μείωση του μεγέθους των ψαριών», δήλωσε ο Δρ. William Cheung, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν και η προβλεπόμενες αλλαγές στη θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου είναι μικρές, οι επιπτώσεις στο μέγιστο μέγεθος των ψαριών είναι απρόσμενα μεγάλες», συμπεραίνουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Πηγή: econews.gr