Η Κίνα, πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη μείωση της έκλυσης ρυπογόνων αερίων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο του συμφώνου προβλέπει την ανάπτυξη μηχανισμών ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπής αερίου στην Κίνα, μέσω τριών προγραμμάτων για την ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στα οποία θα συμβάλλει η Ε.Ε. με 25 εκατ. ευρώ για μία τριετία, συμπεριλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη.

Από ευρωπαϊκής πλευράς το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε ο αρμόδιος επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πιέμπαλγκς και από κινεζικής ο υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ.

Το κείμενο του συμφώνου προβλέπει την ανάπτυξη μηχανισμών ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπής αερίου στην Κίνα, μέσω τριών προγραμμάτων για την ελάττωση των εκπομπών CO2, στα οποία θα συμβάλλει η ΕΕ με 25 εκατ. ευρώ για μία τριετία, συμπεριλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη. Στο σύμφωνο δεν γίνεται αναφορά στον ευρωπαϊκό δασμό εκπομπής CO2 που εφαρμόζεται στις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Ευρώπη.