Τις μικρότερες απολιθωμένες πατημασιές, ηλικίας 315 εκατομμυρίων ετών, ανακάλυψε η ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Gloria Melanson στη Νέα Σκωτία του Καναδά.

Η παλαιοντολόγος εντόπισε τις μικροσκοπικές πατημασιές κατά την περιήγησή της στο απολιθωμένο δάσος «Joggins Fossil Cliffs», που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι πατημασιές ανήκουν σε ένα μικρό αμφίβιο με την επιστημονική ονομασία «Batrachichnus Salamandroides», που μοιάζει με τις σημερινές σαλαμάνδρες.

Οι σχεδόν 30 πατημασιές εντοπίστηκαν σε μια μικροσκοπική διαδρομή 48 χιλιοστών.

Από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι τα μπροστινά πόδια του αμφίβιου είχαν μήκος 1,6 χιλιοστά, ενώ τα πίσω πόδια είχαν μήκος 2,4 χιλιοστά. Το συνολικό μήκος της αρχαίας σαλαμάνδρας υπολογίζεται στα 8 χιλιοστά.

Στη διαδρομή διακρίνονται ξεκάθαρα δυο διαφορετικοί βηματισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι το ζώο είτε κυνηγούσε είτε έτρεχε για να ξεφύγει από τους θηρευτές του.

Πηγή: econews.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.