Με τη βοήθεια του ήλιου εκπέμπει ένας κοινοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στην κοινότητα Όσουε του Κονγκό στην κεντρική Αφρική.

Επικεφαλής της δράσης ήταν η Greenpeace η οποία συνέβαλε ώστε οι ραδιοφωνικές εκπομπές στην περιοχή να μην εξαρτώνται από κοστοβόρες και θορυβώδεις πετρελαιογεννήτριες αλλά από τη δύναμη του ήλιου.

Όπως δήλωσε ο Loan Tran Thanh διευθυντής του γραφείου της Greenpeace Αφρικής στο Κονγκό ο «πράσινος» ραδιοφωνικός σταθμός αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα των λύσεων που μπορούν να παράσχουν οι ΑΠΕ σε κοινότητες όπως η συγκεκριμένη.

Σημειώνεται πως ο ραδιοφωνικός σταθμός παρέχει πληροφορίες ζωτικής σημασίας στους κατοίκους της απομακρυσμένης περιοχής.

Η κοινότητα Όσουε βρίσκεται στην επαρχία Μπαντούντου κοντά στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Παρότι διοικητικά θεωρείται ως αστική περιοχή τα χαρακτηριστικά της είναι αυτά μιας αγροτικής κοινότητας.

Βρίσκεται στη Λεκάνη του Δάσους του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο βροχοδάσος του κόσμου, το οποίο απειλείται σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.

Ο μικρός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Television Bondeko εξαρτάται από τη δυνατότητα μεταφοράς καυσίμων στην απομακρυσμένη περιοχή.

Η νέα ηλιακή εγκατάσταση θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος σε απομονωμένα χωριά που βρίσκονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τη διαχείριση του δάσους, όπως αυτές μεταδίδονται από την Κινσάσα.

Πηγή: econews.gr