Οι μέλισσες φαίνεται να κατανοούν την έννοια του μηδενός

Απρόσμενο εύρημα από ομάδα Αυστραλών και Γάλλων επιστημόνων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:14
08/06/2018
Οι μέλισσες φαίνεται να κατανοούν την έννοια του μηδενός
7
loading

Εάν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι το μηδέν και το τίποτα είναι έννοιες που ανακάλυψαν οι άνθρωποι και τις οποίες κατανοούν μόνο κάποια άλλα, ελάχιστα, θηλαστικά και ένα μόλις πτηνό, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Αυστραλοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν -μέσω πειραμάτων- πως και οι μέλισσες μπορούν να «συλλάβουν» τις δύο αυτές έννοιες, ένα απρόσμενο εύρημα όπως είπαν.

Οι μέλισσες έχουν γενικά φήμη έξυπνων εντόμων, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι -μεταξύ άλλων- μπορούν να «μετρήσουν» ως το τέσσερα. Τώρα, οι μέλισσες διευρύνουν τη «λέσχη» των λιγοστών έξυπνων ζώων (δελφινιών, παπαγάλων, πιθήκων και... παιδιών προσχολικής ηλικίας) που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν τον αριθμό μηδέν από τους υπόλοιπους.

Η μέλισσα έχει λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες στον εγκέφαλό της, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπου, παρόλα αυτά δείχνει ικανή να «καταλάβει» και αυτή το μηδέν, δηλαδή την έννοια του τίποτα. Μπορεί το μηδέν να φαίνεται κάτι απλό στο σημερινό ενήλικο άνθρωπο, όμως αποτελεί μια προχωρημένη αφαιρετική έννοια, που δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Γι' αυτό άλλωστε, αρκετοί αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί δεν συμπεριλάμβαναν το μηδέν στα συστήματα αρίθμησής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Άντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ισχυρίζονται ότι απέδειξαν με τα πειράματά τους ότι οι μέλισσες, παρόλο που απέχουν πολύ από τα πιο εξελιγμένα θηλαστικά στο δέντρο της εξέλιξης, δεν ξεχωρίζουν μόνο την έννοια «μικρότερο από» από την έννοια «μεγαλύτερο από». Αλλά, είναι δυνατό να διακρίνουν το μηδέν ως κάτι μικρότερο από τον αριθμό ένα.

Στα πειράματα (με κίνητρο και ανταμοιβή την παροχή έξτρα τροφής για όποια μέλισσα έκανε σωστή επιλογή) η έννοια «μικρότερο από» αντιπροσωπευόταν από μια εικόνα με λίγα μαύρα γεωμετρικά σχήματα πάνω σε λευκό φόντο, ενώ την έννοια «μεγαλύτερο από» αντιπροσώπευε μια λευκή εικόνα με πολλά μαύρα σχήματα. Το μηδέν ήταν μια εικόνα που δεν είχε καθόλου μαύρα σχήματα, ήταν δηλαδή κενή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέλισσες καταλάβαιναν ότι η εικόνα με τίποτα πάνω της (το μηδέν) ήταν μικρότερη σε αξία από την εικόνα με ένα μαύρο στίγμα πάνω της (ο αριθμός ένα).

«Το μηδέν είναι μια δύσκολη έννοια για να κατανοηθεί και η σχετική μαθηματική ικανότητα δεν μαθαίνεται εύκολα. Τα παιδιά χρειάζονται μερικά χρόνια για να τη μάθουν, περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Για καιρό πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν τη νοημοσύνη να καταλάβουν την έννοια του μηδενός, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μαϊμούδες και τα πουλιά μπορούν επίσης. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα ήταν ότι ακόμη και τα έντομα τελικά μπορούν να καταλάβουν το μηδέν», δήλωσε ο Ντάιερ.

Κάποιοι, πάντως, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, θέτοντας το ερώτημα τι πραγματικά σημαίνει ότι ένα ζώο -και πολύ περισσότερο ένα έντομο- «καταλαβαίνει» το μηδέν και το τίποτα. Όμως, αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί, με απόλυτη βεβαιότητα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Nick

  Ωραίο άρθρο! Thumbs up για αυτό:
  "Τώρα, οι μέλισσες διευρύνουν τη «λέσχη» των λιγοστών έξυπνων ζώων (δελφινιών, παπαγάλων, πιθήκων και... παιδιών προσχολικής ηλικίας"!

 2. avatar SER 30

  ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΖΟΡΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟΝ . ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ {...} Η ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ Η ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ?

 3. avatar Αστραχάν

  Και πού ακριβώς θα χρησιμεύσει αυτή η έρευνα; Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι ονομάζονται επιστήμονες με αμοιβές και κύρος μεγαλύτερο ενός αγρότη, για να ερευνούν αν οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το μηδέν; Και δίνονται κεφάλαια γι' αυτές τις έρευνες αντί να δοθούν σε άλλες που θα βοηθήσουν στην ποιότητα ζωής;

  1. avatar Αχιλλέας1982

   Το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την σημασία αυτής της ανακάλυψης και κρίνεις ποιος αμείβεται και πόσο, με βάση τον μισθό ενός αγρότη (και καλά είναι η προσωποποίηση της τίμιας και σκληρής εργασίας) δείχνει ότι δεν γνωρίζεις από έρευνα και επιστήμη.
   Η σημασία αυτής της έρευνας ΚΑΙ άλλων, ΝΑΙ θα αλλάξουν εμμέσως και μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής με πάρα πολλούς τρόπους.
   Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ στείλε email στην ερευνητική ομάδα να σου πούνε λεπτομέρειες και είμαι σίγουρος ότι θα σου απαντήσουν όπως κάνουν πάντα.
   Καλύτερα αν πηγαίνουν εκεί τα χρήματά μας παρά στο να σβήνουμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ τα χρέη των αγροτών.

  2. avatar Nick

   αστραχάν,μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι..
   με την ίδια λογική,στο cern μαζεύτηκαν ενα μάτσο σπασίκλες που μας ζητάνε εκατομμύρια για να κουτουλάνε πρωτόνια μεταξύ τους. "κΑι τΙ Θα βγΕι απΟ αΥτο ποΥ θα κΑνει τΗ δικιΑ μοΥ ζΩη καΛυτερΗ;;;"

  3. avatar mple timwros

   είδαμε και τους αγρότες που πήραν επιδοτήσεις για να βελτιώσουν την ποιότητά τους, και τις έφαγαν στα μπουζούκια και στα λούσα. Τέτοιες μελέτες προέρχονται από αντίστοιχα κονδύλια που παίρνουν και οι αγρότες, με σκοπό να μελετήσουν τα έντομα, το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία σε εσάς, αλλά σε άλλους μπορεί να έχει, να το πάρουν, να το εξελίξουν με τέτοιο τρόπο να βελτιώσουν την παραγωγή και συνεπώς την ποιότητα ζωής μας. άδικος ο κόπος που σου απαντώ κιόλας.

  4. avatar Γκιοζης Καρας

   Το ιδιο σκεπτικο ειχαν και οι παπαδες
   τον μεσαιωνα για τους επιστημονες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει