Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας

Ποιές άμεσες και έμμεσες επιδράσεις αναμένουν οι επιστήμονες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:10
09/04/2018
Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας
9
loading

Άμεσες και έμμεσες επιδράσεις αναμένεται να έχει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή, με άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μείωση των βροχοπτώσεων καθι αύξηση της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου, όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».

Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών». Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίζει ότι «κατ' αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».

Ταυτοχρόνως, προσθέτει, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».

Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο κ. Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών.»

Ακόμη, τονίζει ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».

Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο σημειώνει τονίζει ότι «είναι ένας χαρακτηριστικός τομέας, πολύ ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή» και όπως επισημαίνει «η επιστήμη της μετεωρολογίας και του κλίματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση περιόδων έλλειψης τροφής».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι αγρομετεωρολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις τάσεις του καιρού αρκετούς μήνες πριν και ως εκ τούτου η ευφυής διαχείριση του κλίματος επιτρέπει στους αγρότες να αποφασίσουν για το είδος της καλλιέργειας, το πότε πρέπει αυτή να γίνει, το ποσό της άρδευσης που θα απαιτηθεί, πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή, κλπ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ορεινό beach bar

  Μακάρι να ανέβει η στάθμη μισό χιλιόμετρο να γίνει παραθαλλάσιο το χωριό μου

 2. avatar Jimis arkas

  Ζουμε σε κατι , τυπου αργου ματριξ.Τελευταια μας πανε πιο γρηγορα .Σκεψου τι ερχεται!.

 3. avatar Μπρατσάκια και βουρ στην θάλασσα ! Αφού δεν καταλαβαίνουμε αλλιώς !

  .

 4. avatar ..

  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων...ή καλήτερα Αθηναϊκό-Κυπριακό-Μακεδονικό-Θρακικό-κ.οκ. Πρακτορείο Ειδήσεων

  Η στάθμης της θάλασσας... 0,2 έως 2 μέτρα, δηλαδή 20 εκατοστα εώς 200 εκατοστά. Σε πιά περίπτωση θα είναι 20 και σε πιά 200 και σε πόσο χρονικό διάστημα για κάθε περίπτωση;
  Νομίζω οι καθηγητές είναι για καμιά άλλη δουλειά, φτάνει η κοροϊδία!
  Η Μεσόγειος δεν έχει λόγο να ανεβάσει την στάθμη της πάνω από 30 εκατοστά, ούτε σε 100000 χρόνια.
  Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου σε πόσο διάστημα;
  Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 200 χρόνια, με τα σημερινά δεδομένα πάντα.

  1. avatar vageo

   ήδη έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμό. 3 με 4 μετά το 2050 με τη σημερινή τάση ανόδου αν και μπορεί πολύ νωρίτερα και πολύ περισσότερο καθώς δεν γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες. Στους 3-4 βαθμούς μάλλον δεν θα υπάρχει πολιτισμός όπως τον ξέρουμε (π.χ. έως το 2050 θα πρέπει να μεταναστεύσουν 1δις κόσμος από ινδίες, πακιστάν κλπ γιατί πλέον τα ιμαλάια δεν θα έχουν πάγο το χείμώνα ικανό να αρδεύσει όλες τις περιοχές. Τώρα μερικές χιλιάδες ήρθαν και τα έχουμε βρει σκούρα, φαντάσου 1δις).
   0,2 μέτρα θα ανέβει στην καλυτερη των περιπτώσεων, 2 στην πιο πιθανή και θα είναι για μόνιμα.
   Εδώ έχει ένα ωραίο σχετικό: https://xkcd.com/1732/

 5. avatar Age

  Κλιματική αλλαγή υπάρχει. Από τι προέρχεται δεν γνωρίζουμε, και ειδικά το εάν προέρχετε από την αύξηση εκπομπών CO2. Αυτό λέει ντοκυμαντέρ γνωστού ξένου καναλιού που πρόβαλε η ΕΡΤ στην Ελλάδα. Ψάξτε να το βρείτε αν σας ενδιαφέρει.

 6. avatar Βροχή κρύο ζέστη φορολογηστε

  Τα κλασσικά ψευδη των νεοπολιτισμενων. Κλιματικές αλλαγές και .... έχουμε κλιματική αλλαγή πληρώστε φορους

 7. avatar Giorgis

  Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις από μόνη της. Θα εξαφανιστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλμυρό νερό θα εισρεύσει στον υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας με αποτέλεσμα το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τις καλλιέργειες με συνέπειες και στην κτηνοτροφία. Μεγάλοι πληθυσμοί θα πεινάσουν. Η μετανάστευση από χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή θα αυξηθεί κατακόρυφα και ένας παγκόσμιος πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος. Τα χρονικά περιθώρια που έχουμε για να δράσουμε, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, είναι πολύ περιορισμένα αν δεν έχουν εξαντληθεί ήδη.

  1. avatar ..

   Οι προφητείες του Τζαϊόρτζις!

   Σε ποιο έτος αναφέρεσαι Τζαϊόρτζις;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει