Μετά τη θλιβερή ιστορία της τίγρης της Σουμάτρας, που δολοφονήθηκε στην Ινδονησία παρότι ανήκει σε είδος στο χείλος της εξαφάνισης, μια άλλη ιστορία, ενός μικρού χιμπατζή από τη Δημοκρατία του Κονγκό γεννά και πάλι ελπίδες για το ανθρώπινο είδος.

Στελέχη από το κέντρο αποκατάστασης Lwiro Primates, μαζί με τον πιλότο Anthony Caere, διέσωσαν τον 3χρονο Mussa από χωριό της περιοχής North Kivu.

Οι άνθρωποι του κέντρου έμαθαν για τον Mussa από φωτογραφία του που…κυκλοφορούσε στο WhatsApp. Πληροφορήθηκαν πως ζούσε σε σπίτι ενός άνδρα, ο οποίος εκτός από τον μικρό χιμπατζή, που ανήκει σε απειλούμενο είδος, είχε κι άλλα προστατευόμενα. Είναι ασαφές εάν ο άνδρας κρατούσε τον Mussa ως κατοικίδιο ή είχε σκοπό να τον πουλήσει.

Πιστεύεται πως η μητέρα του Mussa δολοφονήθηκε, κάτι πολύ σύνηθες καθώς οι λαθροθήρες σκοτώνουν τους ενήλικους χιμπατζήδες και παίρνουν τα μικρά τους για να τα πουλήσουν. «Η οικογένειά του έχει σίγουρα σκοτωθεί, μπορεί μόνο η μαμά του, μπορεί κι άλλα μέλη της. Δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς ένα μωρό χιμπατζή από τη μαμά του χωρίς να τη σκοτώσει. Οι χιμπατζήδες, όπως οι μητέρες των ανθρώπων, θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν το παιδί τους» δήλωσε εκπρόσωπος του Lwieo Primates.

Σύμφωνα με το κέντρο, υπάρχει παράνομο εμπόριο χιμπατζήδων προς την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, όπου τα μωρά χιμπατζήδες μπορούν να πουληθούν έναντι χιλιάδων δολαρίων.

Όταν ο Mussa διασώθηκε, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νέο του σπίτι. Ο πιλότος Anthony Caere, στην αγκαλιά του οποίου ο μικρός χιμπατζής έβγαλε σχεδόν όλο το ταξίδι, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Δείχνει χαριτωμένο αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια θλιβερή ιστορία. Θα έπρεπε να είναι με τη μαμά του. Είμαι όμως χαρούμενος που μπορέσαμε να του προσφέρουμε ένα καλό νέο σπίτι».