Την εκτροφή χελωνών που προορίζονται για την «πεινασμένη» ασιατική αγορά προσπαθούν να περιορίσουν οι ΗΠΑ, με την Αλαμπάμα να λαμβάνει δραστικά μέτρα και να απαγορεύει από εδώ και στο εξής τη συλλογή άγριων χελωνών και των αυγών τους.

Όπως δήλωσε ο Jeff Miller από το αμερικανικό Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, «η Ασία έχει εξαντλήσει τα δικά της είδη χελωνών και στρέφεται στις ΗΠΑ για προμήθειες».

Η ζήτηση για κρέας χελώνας για τροφή και φάρμακα σκοτώνει περίπου δυο εκατομμύρια άγριες χελώνες γλυκού νερού ετησίως.

Οι Αρχές κάθε πολιτείας στις ΗΠΑ λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του κυνηγιού, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί χελωνών να μετακινούνται συνεχώς από περιοχή σε περιοχή για να καλύψουν τη ζήτηση.

«Το Μέριλαντ, η Τζόρτζια, η Φλόριντα, το Τέξας, η Νότια Καρολίνα και η Οκλαχόμα έχουν θεσπίσει αυστηρότερες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τις άγριες χελώνες, ενώ το Κεντάκι έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί τον πληθυσμό τους», δήλωσε ο Jeff Miller.

Η Αλαμπάμα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο κάτω απαγορεύοντας πλήρως την εκτροφή άγριων χελωνών για εμπορικούς σκοπούς σε δημόσια ή ιδιωτική γη.

Σημειώνεται ότι η αυξημένη ζήτηση για χελώνες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς δεν αναπαράγονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ από τα 20 αυγά που γεννά μια θηλυκή χελώνα την περίοδο ωοτοκίας απομένουν πολύ λίγα λόγω των επιθέσεων μεγάλων θηρευτών.

Πηγή: econews.gr