Τριάντα ολόκληρα χρόνια μελέτης και ανάλυσης χρειάστηκαν για να καταλάβει η επιστήμη τι είναι αυτό το περίεργο ζώο με την εξωγήινη μύτη!

Τυφλοπόντικα με μύτη αστερία τον λένε απλά και περιγραφικά (Condylura cristata επιστημονικά) και είναι στα σίγουρα ένα από τα πλέον μυστηριώδη ζώα της φύσης, τόσο σε όψη όσο και συνήθειες. Γιατί αν έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, θα πιστέψεις σίγουρα πως κάτι συνέβη στο κεφάλι του, μιας και μοιάζει σαν να έχει αντικατασταθεί από ένα χταπόδι. Ένα χταπόδι με 22 ροζ πλοκάμια ωστόσο.

Και για ένα ζώο που είναι μάλιστα σχεδόν τυφλό, το αμερικανικό αυτό είδος τυφλοπόντικα είναι εξωφρενικά γρήγορο, τόσο γρήγορο μάλιστα που η επιστήμη το χαρακτηρίζει ως τον γρηγορότερο θηρευτή της φύσης, αφού μπορεί να βρει και να καταβροχθίσει ένα σκουλήκι ή ένα έντομο σε μόλις 1/4 του δευτερολέπτου!

starimmolelnnakksdd2

Αυτό το μικρό σαρκοβόρο καραδοκεί στα υγρά χώματα και κρατά το κεφάλι του σε διαρκή κίνηση, καθώς στον υπόγειο κόσμο του η όραση είναι πρακτικά άχρηστη. Αντιθέτως, νιώθει τις κινήσεις της λείας του ακουμπώντας ή χτυπώντας αυτό το αστέρι που έχει στο πρόσωπο στο χώμα. Και το χτυπά τόσο γρήγορα που μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μπορεί να αγγίξει 10-12 διαφορετικά σημεία!

Και δεν το κάνει βέβαια καθόλου τυχαία. Με κάθε χτύπημα, κάπου 100.000 νευρά στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλό του για τα πάντα. Κι αυτά τα 100.000 νευρά είναι πέντε φορές περισσότερα από όσα υπάρχουν στο ανθρώπινο χέρι, όλα τους στοιβαγμένα σε μια μύτη μικρότερη από τα ακροδάχτυλά μας.

Και παραμένει ένα από τα μόλις δύο ζώα που μπορούν και μυρίζουν κάτω από το νερό! Αφήνοντας υποθαλάσσιες φυσαλίδες, τις οποίες ρουφά κατόπιν με τον αστερία που έχει για μύτη. Κι αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα απίστευτα πραγματικά δεδομένα που τον αφορούν, όπως ομολογεί και ο νευροεπιστήμονας του Vanderbilt University, Ken Catania, που τον έχει βάλει στο μικροσκόπιο εδώ και χρόνια: «Αν χρησιμοποιώ συχνά τη λέξη ‘‘απίστευτος’’, είναι γιατί έτσι νιώθω πραγματικά για αυτόν».

starimmolelnnakksdd1

Ο Catania παρουσίασε πρόσφατα την τριαντακονταετή έρευνά του πάνω στο συγκεκριμένο είδος τυφλοπόντικα, αφήνοντας άφωνους τους ζωολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους. Βρήκε, ας πούμε, ένα τεράστιο μοτίβο αστερία στον εγκέφαλο του τυφλοπόντικα, σωστή αντανάκλαση του πραγματικού αστερία που έχει στη μύτη. Κάθε φορά που πιέζει λοιπόν το αστέρι του στο έδαφος, δημιουργεί ένα αντίγραφο στον εγκέφαλό του, χαρτογραφώντας ουσιαστικά την περιοχή σαν κομμάτια ενός παζλ που μόνο αυτός καταλαβαίνει.

Ο τυφλοπόντικας με μύτη αστερία είναι το μόνο από τα 39 είδη τυφλοπόντικα που ζει ακόμα και σε έλη, καθώς η περιβόητη αυτή μύτη τού επιτρέπει να αρπάζει λεία από υγρά και αφιλόξενα στα χερσαία ζώα περιβάλλοντα. Κάθε κίνηση που συλλαμβάνει ο αστερίας του, μετατρέπεται σε ηλεκτρικά σήματα στο νευρικό του σύστημα, ξέροντας πού και τι ακριβώς υπάρχει γύρω του…