Να γιατί στολίστηκε… χριστουγεννιάτικα αυτό το καβούρι

Όχι, δεν έχει μπει ακριβώς στο πνεύμα των εορτών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20:41
12/12/2017
Να γιατί στολίστηκε… χριστουγεννιάτικα αυτό το καβούρι
loading

Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα γίνονται ολοένα και πιο πυρετώδεις, μόνο που η Φύση και τα πλάσματά της δεν συμμετέχουν συνήθως στις ανθρώπινες γιορτές.

Αν μιλάμε πάντως με όρους διακόσμησης, τότε και τα ζώα έχουν το μερίδιό τους και ειδικά αυτά τα καβούρια.

«Camposcia retusa» είναι το είδος τους και συνηθίζουν να στολίζουν τα όστρακά τους με σπόγγους, φύκια και ό,τι άλλο βρουν στον βυθό. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες τα αποκαλούν κοινώς «καβούρια-διακοσμητές», προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί αυτά τα δεκάποδα μαλακόστρακα στολίζουν το σώμα τους.

ccuustusraddswannes2

Μία υπόθεση μας λέει πως το κάνουν για να τρομάζουν ή να μπερδεύουν τους θηρευτές τους. Λίγες εβδομάδες πρωτύτερα, η θαλάσσια βιολόγος Danielle Dixson του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ έκανε ένα πείραμα για να ελέγξει αυτή τη θεωρία. Έβαλαν μερικά τέτοια καβούρια σε ξεχωριστά δοχεία, παρέχοντάς τους κόκκινα και πράσινα διακοσμητικά. Τα μισά δοχεία είχαν κάποιου είδους καταφύγιο και τα άλλα μισά όχι, για να μοιάζουν με την ανοιχτή θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια μίας ημέρας λοιπόν, η ομάδα φωτογράφιζε τα καβούρια ανά μία ώρα για να δει τι θα κάνουν. Και βρήκαν πως αναφορικά με τη διακόσμηση, την κάνουν άμεσα και γρήγορα. Τα περισσότερα διακόσμησαν τα όστρακά τους εντός των πρώτων έξι ωρών και όλα τους είχαν ολοκληρώσει τον στολισμό τους εντός 24 ωρών. Η Dixon μας λέει πως η διακόσμηση είναι μια σημαντική στρατηγική άμυνας.

ccuustusraddswannes1

Οι εικόνες έδειξαν όμως και μια δεύτερη, πιο αναπάντεχη, συμπεριφορά. Όσα καβούρια είχαν πρόσβαση στο καταφύγιο, στόλιζαν πρώτα τα πόδια τους. «Ξέρουμε από τη βιβλιογραφία πως τα καβούρια διακοσμούν πρώτα τα σώματά τους, καθώς εκεί βρίσκονται τα ζωτικά τους όργανα, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν το έκαναν», σημειώνει η επιστήμονας.

«Πιθανόν δεν το έκαναν γιατί το σώμα τους ήταν κάτω από προστασία και ήταν τα πόδια και τα χέρια τους αυτά που κρέμονταν έξω, υποδεικνύοντας πως επιλέγουν τι θα προστατεύσουν με βάση το εκάστοτε περιβάλλον τους». Η Dixon θα συνεχίσει τη μελέτη για να δει αν χρησιμοποιούν τη διακόσμηση για να κρυφτούν από τους θηρευτές τους ή αντιθέτως για να τους τρομάξουν…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει