Παράσιτο μετατρέπει τη γαρίδα σε… πορτοκαλί ζόμπι

Το οστρακόδερμο εγκαταλείπει τις κρυψώνες του και βγαίνει στην επιφάνεια για να το φάνε τα πουλιά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:48
28/11/2017
Παράσιτο μετατρέπει τη γαρίδα σε… πορτοκαλί ζόμπι
2
loading

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν είσαι μια μικρή καφέ γαρίδα και ζεις στα έλη είναι να παραμένεις κρυμμένος από τα πουλιά που σε αναζητούν. Αν είσαι όμως πραγματικά άτυχος, τότε ο κίνδυνος καραδοκεί ολόγυρά σου και δεν είναι και πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις για να τον αποφύγεις.

Υπάρχει λοιπόν ένα τέτοιο παράσιτο, που μοιάζει με σκουλήκι, που μετατρέπει την καφέ γαρίδα σε έντονο πορτοκαλί και αντί να κρύβεται στα χορτάρια, βγαίνει τώρα στην επιφάνεια του νερού!

Ερευνητές εντόπισαν τις μολυσμένες και άβουλες αυτές γαρίδες σε βάλτο της Μασαχουσέτης και συνειδητοποίησαν πως επρόκειτο κυριολεκτικά για ζόμπι, καθώς δεν είχαν κανένα έλεγχο της ζωής τους.

Ο κύκλος ζωής του παράσιτου Levinseniella byrdi βασίζεται σε πολλαπλούς ξενιστές, περιλαμβανομένων πουλιών και οστρακόδερμων. Και προσβάλει τις γαρίδες καθόλου συμπτωματικά, στο πλαίσιο πάντα μιας ευρύτερης στρατηγικής: «Για να αναπαραχθεί, πρέπει να βρεθεί στο έντερο ενός πουλιού», μας εξηγεί ο David Johnson, ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

«Και για να βρεθεί στο έντερο του πουλιού, μετατρέπει το οστρακόδερμο σε μια αυτοκτονική επιγραφή από νέον που φωνάζει ‘‘φάε με!’’. Αυτές οι τεμπέλικες και εξόχως πορτοκαλί γαρίδες μετατρέπονται σε εύκολους στόχους για τα αρπακτικά πουλιά».

Το παράσιτο καταλαμβάνει ουσιαστικά τις βασικές της λειτουργίες, κάνοντάς τη να αντιστρατεύεται τα ίδια τα ένστικτα επιβίωσής της. Οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως ό,τι συμβαίνει στα κατώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας επηρεάζουν τα ανώτερα στρώματα, ακόμα και τον άνθρωπο.

Κι αν τα συγκεκριμένα παράσιτα προτιμούν τις γαρίδες, που μπορείτε να δείτε εδώ πώς μεταμορφώνονται από καφέ σε έντονο πορτοκαλί για να είναι εντελώς ορατές, η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί άνετα να αναπτύξει παρασιτικούς πληθυσμούς που να προτιμούν τον άνθρωπο ως ξενιστή…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Stateless

    Πρέπει να είναι το ίδιο παράσιτο που έκανε έτσι πορτοκαλί τον Τραμπ.

  2. avatar καλημέρα

    και καλή όρεξη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει