Η τελευταία «απογραφή» που έκανε το Εργαστήριο Παγολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος (LGGE) της Γκρενόμπλ, κόμισε δυσάρεστες ειδήσεις. Όπως προέκυψε από τις έρευνες των επιστημόνων οι παγετώνες των γαλλικών Άλπεων κατέγραψαν ανάμεσα στο 2003 και το 2015 μέση απώλεια 25% της επιφάνειάς τους, η οποία συρρικνώνεται πλέον «τρεις φορές ταχύτερα» απ’ ό,τι προηγουμένως!

Στη μελέτη των επιστημόνων υπογραμμίζεται κυρίως πως η απώλεια επιφάνειας πάγου ανάμεσα στο 2003 -χρονολογία κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί οι τελευταίες μετρήσεις- και το 2015 είναι κατά μέσο όρο 2% τον χρόνο στις γαλλικές Άλπεις, έναντι 0,7% κατά την προηγούμενη περίοδο (1986-2003).

«Το ποσοστό έχει σχεδόν τριπλασιασθεί. Η αύξηση της υποχώρησης είναι πολύ σαφής, ιδιαίτερα στα κάτω τμήματα των παγετώνων. Γενικά μπορούμε να συνδέσουμε αυτή τη συρρίκνωση με το μέσο ύψος τους στα όρη», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ανησυχία του ο παγολόγος Αντουάν Ραμπατέλ.

Αυτό που έχει πληγεί περισσότερο είναι το όρος Βανουάζ, με μέσο όρο απώλειας επιφανείας 2,6% κατ’ έτος, κυρίως επειδή «λίγες κορυφές εκεί ξεπερνούν το ύψος των 3.800 μέτρων» ενώ στον αντίποδα οι παγετώνες του Λευκού Όρους, της υψηλότερης κορυφής της Ευρώπης (4.809 μέτρα), είναι αυτοί που «αντιστέκονται» καλύτερα.