Για τους εθελοντές πεδίου στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και τους κατά τόπο υπεύθυνους, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εμπλουτίζεται πολύ συχνά από «επείγοντα περιστατικά χελωνών» στα οποία τρέχουν για να βοηθήσουν.

Ειδικά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών τα τηλεφωνήματα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που βρίσκουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια πληθαίνουν και η κατά τόπους ερευνητική ομάδα τρέχει για κάθε μια «TURTLE EMERGENCY» όπου κι αν βρίσκεται.

Το πρόγραμμα της Κρήτης την τελευταία εβδομάδα έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά τέτοια περιστατικά. Στις αρχές Σεπτέμβρη ένα τηλεφώνημα από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου τα χαράματα κινητοποίησε άμεσα την υπεύθυνη παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας (monitoring) του προγράμματος Ρεθύμνου, Jennifer Swiggs, που μαζί με την Συντονίστρια του Προγράμματος Κρήτης, Ρεγγίνα Στεφανάτου, βρέθηκαν από τις 2 μέχρι τις 4 το πρωί να μαζεύουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια στην παραλία της Επισκοπής. Η καίρια βοήθεια και των ευαισθητοποιημένων πολιτών που βρέθηκαν στην περιοχή συνετέλεσε στην σωτηρία 61 νεοσσών που μεταφέρθηκαν ασφαλώς σε σκοτεινό σημείο της παραλίας και αφέθηκαν στην άμμο μερικά μέτρα από τη θάλασσα για να ξεκινήσουν προς την σωστή κατεύθυνση την δύσκολη πορεία τους προς την ενηλικίωση. Δυστυχώς τα φώτα των παρακείμενων εστιατορίων τα είχαν αποπροσανατολίσει και με το πρώτο φως της ημέρας θα αφυδατώνονταν και θα πέθαιναν.

Αντίστοιχες περιπτώσεις αντιμετώπισε και το πρόγραμμα Μεσσαράς την επόμενη μέρα και με συντονισμό από την Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεσσαράς, Angie Ayers, βρέθηκε η ομάδα στην παραλία του Καλαμακίου. Στην συγκεκριμένη παραλία όλες οι φωλιές είναι προστατευμένες από τα φώτα με ειδική σκίαση που έχει τοποθετήσει η ομάδα και τα οδηγεί στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως τα φώτα του δρόμου ήταν τόσο δυνατά που τα χελωνάκια εξέρχονταν από τη θάλασσα μερικά μέτρα δίπλα από τη σκίαση και κατέληγαν στα φώτα. Με την πολύ στενή συνεργασία που έχει το πρόγραμμα με τους επιχειρηματίες της περιοχής καθημερινά τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από την ομάδα και ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες που βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή. Αντίστοιχα, σε καλή συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, το πρόγραμμα Μεσσαράς προσπαθεί να διευθετήσει και τη φωτορρύπανση της περιοχής που οφείλεται σε φώτα που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο για την φωταγώγηση του παράκτιου οδικού δικτύου.

Και το Πρόγραμμα Χανίων βρέθηκε σε αντίστοιχη κινητοποίηση τον Σεπτέμβρη, όταν ευαισθητοποιημένος πολίτης βρήκε ένα αποπροσανατολισμένο και εξασθενημένο χελωνάκι σε ποτάμι κοντά στο Σταυρό. Κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο Κέντρου Διάσωσης & Δικτύου Διάσωσης, Παύλο Τσάρο, το χελωνάκι παρέλαβε η ομάδα του Προγράμματος Χανίων υπό την καθοδήγηση της Heather Bingham και της Ruth Robinson, και φρόντισε να επιστρέψει ασφαλώς στη θάλασσα.

Χωρίς τη βοήθεια όλων μας, όλα αυτά τα επείγοντα περιστατικά χελωνών δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Κάθε ένα αποπροσανατολισμένο χελωνάκι που φτάνει στη θάλασσα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση ενδιαφέροντος και καλής επικοινωνίας και συνεργασίας, τονίζει ο «Αρχέλων».