Μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να τελείωσαν και τα beach bars σιγά-σιγά να «πακετάρουν», αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να μας κάνουν να χαμογελάσουμε στην καθημερινότητά μας.

Μας αρέσει το φθινόπωρο γιατί:

-Όπως έχει πει και κάποιος λάτρης της εποχής, «ο χειμώνας είναι έργο χαρακτικής, η άνοιξη ακουαρέλας, το καλοκαίρι είναι μια ελαιογραφία, ενώ το φθινόπωρο είναι ένα μωσαϊκό όλων των παραπάνω».

-Τα χρυσοκίτρινα φύλλα πεσμένα στο έδαφος που μυρίζει βροχή, ακόμη και ο ήχος τους όταν τα πατάμε είναι από τα πιο όμορφα, απλά αλλά γοητευτικά (οπτικοακουστικά) θεάματα που μας προσφέρει η φύση.

-Ξεφορτωνόμαστε τον καύσωνα του καλοκαιριού, δεν υποφέρουμε από τις αλλεργίες της άνοιξης και δεν τουρτουρίζουμε από το κρύο του χειμώνα.

-*Είναι η ιδανική περίοδος για να εξερευνήσουμε την ορεινή Ελλάδα, που μοιάζει να «φτιάχτηκε» για αυτή την εποχή: Ένα σαββατοκύριακο στο χρυσαφένιο δάσος της Τσαγκαράδας στο Πήλιο ή μια βόλτα στην άγρια ομορφιά των Πρεσπών θα σας κάνει να ξεχάσετε τις πρόσφατες μίνι αποδράσεις σας στα ελληνικά νησιά.

-Ακόμη και για εσάς, τους λάτρεις της θάλασσας όμως, το ελληνικό κλίμα είναι γενναιόδωρο: Εδώ το φθινόπωρο δεν απέχει και τόσο πολύ από τα καιρικά δεδομένα του καλοκαιριού. Πολλοί μάλιστα, θεωρούν το Φθινόπωρο την καλύτερη εποχή για τους φανς του ψαροτούφεκου και των καταδύσεων.

-Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες βάζουν επιτέλους στην άκρη την επιγραφή «high season», ρίχνουν τις τιμές τους και επιτέλους διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια, χωρίς να χρειάζεται να ψάξεις σε όλο το διαδίκτυο και να πάρεις δεκάδες τηλέφωνα μέχρι να βρεις διαθεσιμότητα.

-Ο Οκτώβριος κρύβει την πιο ευχάριστη έκπληξη του φθινοπώρου, καθώς η αργία της 28ης Οκτωβρίου στρογγυλοκάθισε βολικότατα στην τελευταία του Παρασκευή και μας προσφέρει στο πιάτο ένα ωραιότατο τριήμερο
.
-Έξτρα bonus για τους Θεσσαλονικείς μας φίλους, που την ίδια εβδομάδα γιορτάζουν την αργία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, απολαμβάνοντας στην ουσία ένα βαρβάτο πενθήμερο.

-*Αυτή την περίοδο, τα clubs που θα φιλοξενήσουν τα νυχτοπερπατήματά μας πραγματοποιούν τα μεγάλα τους openings με φρέσκιες ιδέες και προσαρμοσμένες –ελπίζουμε- στην κρίση τιμές.

-Το ίδιο ισχύει για την θεατρική σεζόν. Αποχαιρετούμε τα… πέτρινα στασίδια και ετοιμαζόμαστε για την νέα περίοδο της αθηναϊκής σκηνής που παρά την κρίση συνεχίζει να «βράζει».

-Η έβδομη τέχνη από την άλλη, έχει την τιμητική της: Διανύουμε ήδη «Νύχτες Πρεμιέρας» που δίνουν πολλούς λόγους στους Αθηναίους σινεφίλ να χαμογελάσουν, ενώ τον Νοέμβριο έρχεται η σειρά του μεγαλύτερου ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ, αυτόυ της Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει τα 52 του χρόνια και στρέφεται προς τις ανεξάρτητες παραγωγές –πρόσφατα ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμά του εντάσσεται αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη.

-Ήδη το φθινόπωρο άλλωστε μας έδωσε κινηματογραφικές συγκινήσεις, με την βράβευση του σεναρίου των «Άλπεων» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

-Το θέαμα ξαναρχίζει και στην μικρή οθόνη. Μπορεί η ελληνική τηλεόραση να έπαψε να μας δίνει λόγους να εθιστούμε –άλλωστε λόγω κρίσης οι φετινές ελληνικές πρεμιέρες μεταφέρθηκαν για τον Νοέμβριο- αλλά οι αμερικανικές σειρές επιστρέφουν και δεν μπορούμε παρά να «κολλήσουμε».

-Κατεβάζουμε τα πιο ζεστά μας ρούχα από τις ντουλάπες και αισθανόμαστε ήδη την ανανέωση.

-Σταματάμε τις εξαντλητικές δίαιτες στις οποίες επιδιδόμαστε μόνο και μόνο για μια θέση στον ήλιο της παραλίας και αισθανόμαστε άνετα μέσα στα ρούχα που καλύπτουν… περισσότερο σώμα.

-Αυτό δεν σημαίνει πως η εποχή στερείται σέξι παρουσιών: Οι ψηλές μπότες με τακούνι βγαίνουν ξανά από την ντουλάπα και κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης τραβώντας βλέμματα.

-Δεν είναι άσχημη ευκαιρία άλλωστε να κάνουμε μια μικρή ανανέωση γκαρνταρόμπας, αφού παρά το τέλος των εκπτώσεων, όλο και περισσότερα καταστήματα κοσμούνται από ταμπέλες όπως «δεκαήμερο προσφορών» και «ξεπούλημα», ενώ ακόμη και το window-shopping χωρίς να ξοδέψουμε τίποτα αποτελεί απόλαυση, καθώς οι βιτρίνες ανανεώνονται και κυκλοφορούν οι νέες συλλογές.

-Χρυσάνθεμα, τουλίπες, κρόκοι, κυκλάμινα. Η εποχή «που πέφτουν τα φύλλα», για κάποια λουλούδια αποτελεί δεύτερη Άνοιξη, χαρίζοντάς μας υπέροχα χρώματα.

-Τα πάρκα έχουν την τιμητική τους. Ελαφρύ αεράκι, σκηνικό από φθινοπωρινά φύλλα, ποδηλάτες όσο ακόμη το επιτρέπει ο καιρός, όλα τα συστατικά για την ιδανική βόλτα είναι παρόντα.

-Το Φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλους. Από τους φοιτητές που ξεκινούν τώρα την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους, τους μαθητές που ξαναγεμίζουν τα σχολεία μέχρι και τον καθένα από εμάς που βλέπει τον Σεπτέμβριο ως την πραγματική Πρωτοχρονιά, τα νέα σχέδια και οι αποφάσεις μας δίνουν δύναμη να ξεκινήσουμε την σεζόν.

-Δεν είναι τυχαίο που αυτή την περίοδο «φορτσάρουμε» και στον επαγγελματικό τομέα. Η ράθυμη διάθεση του Αυγούστου τελειώνει, όλοι επιστρέφουν δυναμικά και φτάνουν στο peak της παραγωγικότητας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιόδους της χρονιάς, μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα για παράδειγμα που δεν έχουμε καμία όρεξη να δουλέψουμε.

-Αυτή την περίοδο κάνουμε… αποτοξίνωση. Το δέρμα μας επιτέλους αναπνέει μετά από ατελείωτα sessions ηλιοθεραπείας και συσσώρευσης UVA, τα καθημερινά φαγοπότια των διακοπών αραιώνονται και ηρεμούμε μετά από μια έντονη περίοδο.

-Στις γεύσεις της εποχής επιστρέφουν τα ζουμερά πορτοκάλια, τα «τυχερά» ρόδια αλλά και τα αγαπημένα μας κάστανα.

-Διανύουμε την πιο ρομαντική εποχή του έτους. Αναμεμιγμένες με γλυκιά μελαγχολία, οι νότες ρομαντισμού βρίσκονται από τα απαλά, γήινα χρώματα της φύσης, μέχρι τον ήχο της βροχής και τη διάθεση «χουχουλιάσματος» που εντείνεται επικίνδυνα.

-Καθόλου αδικημένοι δεν είναι και οι φίλαθλοι, αφού ήδη το φθινόπωρο μας έφερε το δώρο του Eurobasket, παρότι δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε πέρα από την προημιτελική φάση, ενώ στο παιχνίδι του θεάματος μπήκε ξανά το Champions League και όλες οι μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

-Φθινόπωρο σημαίνει βροχή και βροχή σημαίνει ζωή, είτε για την αγροτική παραγωγή της χώρας, που καιρός είναι να πάρει τα πάνω της, είτε για τις άδειες δεξαμενές υδάτων, το νερό μας ωφελεί για παραπάνω από έναν λόγους. Δείτε τους όλους εδώ.

-Μεγάλο δώρο φέρνει η βροχή και για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως το rafting ή το kayak. Η ιδανική εποχή βέβαια είναι προς την Άνοιξη που το νερό ρέει άφθονο, αλλά και τώρα δεν είναι άσχημη περίοδος για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα σπορ… εκ του ασφαλούς.

-Ως γνωστόν, τα αποδημητικά πουλιά διοργανώνουν τα δικά τους ταξίδια το Φθινόπωρο. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουμε όμως είναι πως αυτή είναι και η ιδανική περίοδος για να απολαύσουμε το θέαμα της συγκέντρωσής τους προτού φύγουν, στους υδροβιότοπους και στα εθνικά πάρκα της χώρας. Ξέρατε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί 442 είδη πουλιών, κάτι που την κάνει διεθνές hot spot για birdwatching;

-Ήδη από τον Νοέμβριο, «μυρίζει» Χριστούγεννα, αφού οι βιτρίνες βάζουν από νωρίς τα γιορτινά τους και, παρότι το Φθινόπωρο στερείται μεγάλων εορτών, κλέβει πολλή από την δόξα τους.

Πηγή:in2life.gr